Няма нов потвърден случай на коронавирус в България

4677
Няма нов потвърден случай на коронавирус в България
Снимка: Getty Images/Guliver

Няма нови установени случаи на коронавирус в България, каза на редовния брифинг началникът на Националния щабза коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

По думите му, има много проби на контактни хора, които трябва да се изследват. В момента се уточнява кои хора ще бъдат първо изследвани - например старчески дом в Габрово, заради пациентка, която е била в габровската болница, но била изписана като здрава.

По области

Заради коронавируса: Облекчават водния режим в Перник

Най-вероятно водният режим в Перник ще бъде облекчен по-рано от предвиденото заради опасността от коронавирус. Това обяви кметът на гра...

За Плевен, след 10:00 часа се очакват пробите на всички лица, които са били в контакт с двамата потвърдено заразени мъже в плевенската болница - 27-годишен и 61-годишен. Става въпрос за 80 проби.

В Габрово ще има дезинфекция на спирки на градския транспорт и на превозните средства, както и на улици и тротоари. Не по-рано от днес на обяд ще излязат резултатите от 94 проби – на хора, били в контакт с доказано болните две жени, които са под карантина в габровската болница. Пред БНТ беше казано, че болницата има само още 7 легла, където да се лекуват хора в тежко състояние. Карантината е основното, което можем да предложим, добавиха от габровската болница.

Междувременно, във Велико Търново още от тази нощ започна пръскане с дезинфектанти на автобусните спирки и тротоарите в града. Кметът Даниел Панов разпореди с помощта на Гражданска защита да се извършва дезинфекция на автобусите от градския транспорт и крайградските линии.

Училищата в областта са в грипна ваканция до 13 март, включително. Затвориха университетите във Велико Търново и Свищов. Прекратява се дейността на центровете за деца и пенсионерските клубове. Музеите ще приемат туристи, но няма да има екскурзоводски беседи. Отменят се проявите за предстоящия празник на Велико Търново на 22 март.

Що се отнася до Варна, д-р Дочка Михайлова заяви, че в момента в областта не чакат резултати от изследвания. Подготвена за прием на болни е Инфекциозна клиника на болница „Св. Марина”, където има 70 легла. Областният управител Стоян Пасев призна, че има проблем в областта що се отнася до предпазни маски, но за медицинския персонал имало, а следващата седмица се чака помощта от Турция, която се поиска на заседание на Министерския съвет. Утре, 10 март, ще бъде взето решение дали да бъде удължена грипната ваканция.

Заради коронавируса: Забраняват всички мероприятия с участие на деца в Добрич

Заради първите регистрирани в България случаи на коронавирус, се забранява провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участва...

Образование

Зам.-образователният министър Таня Михайлова напомни, че в Плевенска и Габровска област ваканцията продължава до второ нареждане. Отсъствия за непосещение на детска градина и ясла, докато официално има грипна ваканция, не се пишат!

"Мислим дали част от материала, който не е усвоен качествено, да не се усвоява догодина. Такъв материал няма да влиза в матурите тази година - материал, който не е взет", заяви тя.

Засега не се мисли за удължаване на втория срок, респективно на учебната година.

Още: "Вече няма балканска държава без болен от коронавирус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com