Нямало опасност фармацевтичните компании да приватизират задлъжнелите болници

13374
Нямало опасност фармацевтичните компании да приватизират задлъжнелите болници
Снимка: БГНЕС

Няма опасност болниците "да потънат" във фармацевтичните компании и терените им да бъдат приватизирани, защото в закона е предвидена изключително и само касова приватизация. Това каза пред БНР Елеонора Николова – и.д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, по-известен като "БОРКОР".

Според нея българското общество е в посттравматичен шок след т.нар. "приватизация". Тя обясни, че законът дава възможности изключително лекари, които работят в лечебните заведения, да се сдружат и да участват в приватизацията им. "По-скоро мисля, че ще се стигне до изкупуване на кабинетите от страна на джипитата и на лекарите, които извършват доболнично лечение и които сега са наематели на определени помещения в болниците. Вероятно те ще се възползват от тази процедура, а болниците биха получили само свежи пари", каза Николова.

Лекарите против болниците да зависят от недоволните пациенти

Недопустимо е субективната неудовлетвореност на пациентите да се определя като единствен критерий и метод за оценка на качеството и изп...

В Закона е изрично упоменато, че средствата, които постъпят от такава приватизация, се преразпределят за здравни политики, поясни Николова. Има и "предпазни клаузи" – решението за приватизация на активи на общинските болници се взема от Общинския съвет, а на тези, които са държавни или 100% държавни и общински – от Министерски съвет, обясни Николова, която е юрист.

Съществуват болници, които имат просрочени задължения към фармацевтични фирми, но това не е притеснително, тъй като в този сектор, по принцип, винаги се натрупват задължения, но съществуват механизми тези проблеми да се решат. В столична община, в момента, единствено може би такава е Пета градска, която е най-голямата общинска болница в страната. Разглеждаме възможности за разсрочване на тези задължения. В Пета градска те са около 2 милиона. Това заяви от своя страна Силвия Христова, общински съветник от ГЕРБ и член на Комисията по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет. 

"Да изчистим най-важното съмнение, което веднага се породи в обществото – че фармацевтичните компании, към които болниците са задлъжнели неимоверно, ще ги изкупят много лесно, ще ги вземат като "вкусна хапка". Текстовете, които чета, не сочат за такова желание", каза Елеонора Николова.

Частните болници, макар и да договарят по-малки количества лекарства, се отнасят изключително отговорно към цената, на която ги купуват, за разлика от държавните, констатира и.д. директорът на БОРКОР. Внесено е предложение министърът на здравеопазването да стане централен орган за възлагане на тези поръчки, допълни тя.

Сериозен дефицит на патолози, има риск болници да бъдат затворени

Лекарите патолози са три пъти по-малко от критичния минимум, а липсата им ще блокира лечението на онкологични заболявания. Проблемът мо...

"Ако има централизирана борса за лекарства с наддаване между всички участници, предварителните разчети сочат, че за 6 месеца могат да се спестят около 20 000 000 лв. от доставките на лекарства на неизгодни цени за лечебните заведения, посочи Николова.

"Промените, които се водят на национално ниво, по никакъв начин не задължават общинските съвети да предприемат приватизация в случаите на дългове. Това винаги, предполагам така ще се приеме, ще бъде  изцяло по волята на собственика на капитала – в случая – Общинския съвет. Ние винаги сме имали волята да пазим и да се грижим за общинските болници и да не се допускат по никакъв начин някакви сериозни сътресения и проблеми за тях", заяви Силвия Христова. Столичната община по всякакъв начин помага на своите болници и дори дофинансира дейности извън НЗОК, изтъкна тя.

Милка Христова, общински съветник от БСП, която е и зам.-председател на здравната комисия, също заяви че не допуска възможност за замяна на дългове на общинските болници срещу тяхна собственост. "В редица от общинските лечебни заведения съществуват финансови затруднения. През май бяха приети годишните фнансови отчети. В Столична община са около 43 лечебни заведения, от които 8 болници, специализирани – 4 МБАЛ-а и 29 медицински центрове и ДКЦ-та. Общата задлъжнялост е около 9 000 000 лв. В най-тежко финансово състояние са намира 30-о ДКЦ. Това обаче не означава, че би се стигнало до замяна на дълг срещу собственост поради обстоятелството, че показателите са такива, че тези дружества, дори с големите задължения, в никакъв случай не могат да бъдат приведени към процедурата по несъстоятелност или фалит", каза Христова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com