Нови правила улесняват откриването на аптеки

13267
Нови правила улесняват откриването на аптеки

Промени в наредба облекчават процедурите за получаване на разрешение за търговия на дребно с лекарства и за отваряне на аптека към болница. Те са внесени за обсъждане от здравния министър проф. д-р Николай Петров на 4 август.

След приемането им за целта ще се подават заявления по образци в Изпълнителната агенция по лекарствата. Няма да се ползват досегашните заявления, като промяната цели по-бързото и ефективно обслужване на заявителите.

Аптеки на Марешки продавали евтино за монополизиране на пазара

В т. нар. „Наказателни аптеки на Марешки“ лекарствата са продавани на цени с 10% по-ниски от доставните. Това са част от сх...

Наредбата цели и намаляване на административната тежест. Например вече няма да е необходимо в аптеката да се пазят хартиени сертификати за удостоверяване на членство на магистър-фармацевт в Българския фармацевтичен съюз. Сега се иска не само копията да са в аптеката, а и удостоверенията от курсове за повишаване на квалификацията.

Тази информация ще може да се проверява онлайн чрез сайта на БФС.

Предлага се и промяна в наредбата, която цели осигуреност на здравните заведения със съответния квалифициран персонал от медицински специалисти. Нов текст гласи, че организацията на работа и числеността на фармацевтите в аптеката трябва да осигуряват спазването на непрекъснатата минимална междудневна и седмична почивка и продължителността на работното време, установени в Кодекса на труда, предаде Дарик.

Наредбата вече ще изисква дейността в аптеките да се осъществява съобразно Правилата за добра фармацевтична практика - досега това се изискваше само от болничните аптеки.

Около 60 лекарства липсват постоянно у нас заради прекомерния износ

Общо взето постоянно имаме недостиг, като причините са различни, най-често е т. нар. паралелен експорт. Има и други причини, свързани с...

"С посоченото нововъведение се цели преодоляване на празнотата, относно уредбата на аптеките, които не се стопанисват от лечебните заведения, уточнява министърът в мотивите си.

Нов текст изрично посочва, че изискването за поставянето на табела с надпис "аптека" отпред няма за цел рекламна дейност, а в мотивите се уточнява, че с "предложението се цели да се преустанови съществуващата за общините неяснота, относно предназначението на посочените табели".

На последно място се предлага отпадане на разпоредби, касаещи пакетирането, запечатването и описването на лекарствени продукти, предназначени за системно лечение на злокачествени заболявания, от персонала, работещ в аптеката на лечебните заведения. Целта на предложената промяна е да се гарантира безопасността и здравето на всички, които имат досег с посочения вид лекарствени продукти, тъй като същите представляват източник на повишена опасност от заразяване и са канцерогенни, мутагенни и повлияващи репродуктивната способност, се казва още в мотивите към проектонаредбата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com