Ново оръжие срещу COVID-19 е на разположение на българските лекари

5449
Ново оръжие срещу COVID-19 е на разположение на българските лекари
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Интерактивен справочник за диагностика и лечение на Covid-19 създадоха лекари на първа линия за лекарите на първа линия. Справочникът систематизира най-същественото от протоколите за лечение на COVID-19 на държавите с най-ниска смъртност - Израел, САЩ, Англия и Германия. В интерактивното издание са вградени алгоритми за обективно оценяване на състоянието на пациентите и за адекватно поведение на лекарите с възможности за сравнения и ползване на чуждестранния опит чрез препратки.

"Целта на този справочник е да даде оръжието, което българските лекари да имат и да направят така, че смъртността в нашата държава от COVID-19 да бъде сравнима и съизмерима с тази в САЩ, Израел, Германия – държавите, които сме ползвали като референти и от които черпим знанията", заяви представяйки справочника председателят на БЛС (Български лекарски съюз) д-р Иван Маджаров.

България е сред страните с най-висока смъртност COVID-19, същевременно у нас липсва единен унифициран протокол за диагностика и лечение на тази болест. Именно това провокира авторите на справочника д-р Димитър Димитров, д-р Трифон Вълканов, д-р Георги Димитров да го създадат. "Ние сме го направили и дали абсолютно безвъзмездно, за да може да се помогне", сподели пред Actualno.com д-р Димитър Димитров. Той подчерта, че според лекарите в Израел, стожерите на успеха в борбата с COVID-19 при тях са три - организация, унификация на лечението и ваксинация. 

Медицината постигна много в диагностиката, лечението и профилактиката с ваксини, натрупа се огромен материал, който понякога води до объркване и на самите колеги, не само на обществото, отбеляза председателят на БЛС д-р Маджаров, пояснявайки защо БЛС застана зад инициативата на трима лекари за създаване на справочника. По думите му, това е интерактивен справочник, който да приведе постиженията на съвременната наука по отношение на диагностиката и лечението на COVID-19 и е с практическо приложение – дава възможност в ежедневието бързо да се установява състоянието на всеки, който има съмнения или симптоми на болестта. Той е категоричен, че това е интерактивна платформа, която ще бъде изключително полезна на всички лекари, не само на работещите в интензивните отделения.

Преди няколко месеца смъртността в Израел падна под 0.5%, в момента е нулева, в САЩ и Великобритания падна под 2%, а в последните 30 дена в Англия няма смъртност от коронавирус, посочи д-р Димитър Димитров. Една от причините е точната систематизация на данните за коронавируса и възможните методи за профилактика, отбеляза той и свърза голямата успеваемост в лечението със създаването на такива справочници.

"На българските колеги, които са на предна линия, им трябва такова пособие. Затова събрахме опита на тези водещи страни САЩ, Израел, Англия и Германия и от около 400 стр. всеки справочник във всяка страна създадохме един справочник от 40 стр, който е интерактивен и дава достъп до световната информация", каза д-р Димитров.

"Всяко твърдение, направено в справочника не е измислено от нас. Това е световният опит. Всяко твърдение в него е базирано на реални лицензирани научни изследвания, изследвани са стотици хиляди пациенти и има интерактивни препратки към лицензирани сайтове", посочи още той.

По време на представянето на Интерактивния справочник д-р Георги Димитров демонстрира в реално време как работят част от включените в него калкулатори и алгоритми. С тяхна помощ медиците могат бързо да преценят дали пациентът е за интензивно лечение в болница, дали е подходящо да бъде изписан от лечебното заведение, да се изчисли болнична смъртност и 30 дневната смъртност след изписване от болница. „Ползването на Справочника прави болестта напълно предвидима“, категоричен е  д-р Георги Димитров.

В терапевтичната част на справочника са посочени препоръчителни лекарства като всяко едно е одобрено, тествано и метаданните за него могат да се проследят от читателя. Всички тези лекарства са разрешени и достъпни и в България, подчертаха авторите. В справочника се посочва и кои антибиотици кога да се дават, както и медикаментите, които не са препоръчителни и за които има доказателства че или нямат ефект, или вредят, добави д-р Георгиев.

"Всички медикаменти, които са описани са на разположение в България. Няма медикаменти, които да оскъпят или които да усложнят терапевтичния подход", заяви д-р Трифон Вълков и увери, че това, което се прави на Запад, се прави и тук. "Основните лекарства, които се използват в България са същите, които се използват в западните страни, няма особена разлика", потвърди пред Actualno.com и д-р Димитър Димитров.

"Това, което на Запад е систематизирано, в България е разпокъсано и ние взехме и го събрахме в едно, за да бъде за лекаря по-достъпно", обобщи той.

Справочникът е достъпен чрез сайта на БЛС, а в печатен вариант ще се разпространява безплатно сред лекарите в цялата страна.

Подготвени са брошури с QR - код, при сканирането, на които се стига отново до Интерактивния справочник. Те ще бъдат допълнително разпратени из цялата страна, съобщиха от БЛС.

Още: Ново проучване загатва, че хуморалният имунитет срещу коронавируса е пожизнен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com