Ново проучване: Пациенти масово се оплакват от корупция в лечебните заведения

5856
Ново проучване: Пациенти масово се оплакват от корупция в лечебните заведения
Снимка: БГНЕС

Според 44% от българите, в последната 1 година, в ситуация на COVID-19, българската здравна система се развива в негативна посока, докато 34% са на обратното мнение. Най-младите в най-голям дял не могат да преценят какво мислят по отношение на този въпрос. Живеещите в областните и малките градове, както и в селата села в по-голям дял смятат, че здравната система се е развила в негативна посока.

Това показват данните от социологическо изследване, проведено по поръчка на Националната пациентска организация от Изследователска агенция „Тренд“, в периода 5-13 юни 2021 г. Данните бяха представени от председателя на НПО д-р Станимир Хасърджиев, по време на обществената дискусия „Очаквания към здравеопазването: между пандемията и реформите“.

НСИ: В края на 2020 болниците у нас са 320

Към 31.12.2020 г. в страната функционират 342 заведения за болнична помощ с 54 216 легла, от които 320 болници с 51 991 легла. В сравне...

Корупцията в здравната система е най-големият проблем за българите (22%), показва изследването. На второ място българите посочват недостатъчния брой квалифицирани кадри – 17%, а на трето място се нарежда лошото управление и законодателство – 12%.

Сред останалите изброени проблеми в българската здравна система се отчитат лошата материална база на болниците – 11%, липсата на нова апаратура – 10%, лошо отношение към пациентите, ниски заплати в сферата и т.н.

Попитани кой е най-неотложният въпрос, които трябва да се реши в сферата на здравеопазването, българите посочват отново борбата с корупцията в системата – 14% споделят това мнение. За 13 на сто неотложен проблем е подобряването на материалната база. На трето място българите посочват квалификацията на кадрите, по-добри специалисти/ качествено здравеопазване 7%

Сред останалите изброени отговори се отчитат липсата на кадри (6%), повишаване на заплатите на медиците и здравните работници (6%), отговорно отношение, внимание към пациентите, качествено обслужване (5%), ефективно управление на здравните заведения и т.н.

Андрей Дамянов: Заявената здравна реформа надхвърля рамките на служебния кабинет

Четирите пункта, които д-р Кацаров представи пред обществото, са едни от най-важните теми в здравеопазването. Но колкото и да са важни,...

42% от българите смятат, че здравната система се е справила с епидемията от COVID-19, докато 39% са на противоположното мнение, показва още проучването. Най-младите отново в най-голям дял не могат да дадат оценка. И на този въпрос с увеличаване на възрастта се увеличава делът на смятащите, че българската здравна система не се е справила с пандемията. Живеещите в областните градове и малките градове в най-голям дял са на мнение, че не се е справила с пандемията.

35% от българите посочват, че имат повече доверие на здравната система след пандемията, докато 39% от своя страна споделят противоположното мнение – имат по-малко доверие. С увеличаване на възрастта се увеличава делът на имащите по-малко доверие.

84% от българите са на мнение, че държавата трябва да отделя повече средства за здравеопазването, показва още проучването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com