Омбудсманът поиска от МЗ да се ускори издаването на ТЕЛК и НЕЛК

4593
Омбудсманът поиска от МЗ да се ускори издаването на ТЕЛК и НЕЛК
Снимка: ПЦ на Омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати настойчива препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, в която настоява в кратък срок да бъде изготвен задълбочен анализ на проблемите в работата на ТЕЛК/НЕЛК.

Омбудсманът иска спешни мерки, с които да се ускори медицинската експертиза на територията на цялата страна и да не се допуска прекъсване, което нарушава социалните права на хората с увреждания.

„Бих искала да посоча също необходимостта от засилване на контрола относно спазване на морално-етичните норми в отношението на членовете и техническия персонал на комисиите към пациентите, в това число относно регламентиране на морално-етични правила за работещите в органите на медицинската експертиза и засилен контрол върху тяхното спазване от страна на работодатели и контролни органи“, категорична е Ковачева.

Поводът за написване на тези препоръка са множеството жалби заради зачестили случаи на забавяне на експертизата и/или определянето на по-нисък процент вид и степен на увреждания и потребност от чужда помощ, особено при деца.

„Анализът показва, че въпреки приетите промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците, остана нерешен проблемът със забавяне на експертизата на граждани, чиито експертни решения изтичат след 30 юни 2022 г. Предвид натрупване на лица, подали заявления за преосвидетелстване, а също за първично освидетелстване и очакваното забавяне на неговото провеждане, тези граждани са поставени в неравнопоставено положение спрямо обхванатите от разпоредбата на § 20а от Преходни и Заключителни разпоредби на закона. Гражданите, немалка част от които са деца, са лишени за определен период от възможността своевременно да ползват техни права, регламентирани в действащото законодателство, от които спешно се нуждаят“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева акцентира на последния, постъпил в институцията на омбудсмана, такъв случай за забавяне на медицинска експертиза, касаещ дете с Аутизъм, при което на 1 ноември 2022 г изтича експертното решение. Неговата майка сигнализира, че още на 26 август 2022 г. е подала необходимите документи за преосвидетелстването му в Регионалната картотека на медицинските експертизи (РКМЕ), но дата, определена за явяването му пред ТЕЛК, е чак на 13 януари догодина. Така за времето до постановяване на решението и влизането му в сила детето и неговата майка няма да ползват социалните си права, включително за личен асистент на детето.

„С разбиране към проблемите, пред които са изправени органите на медицинската експертиза, в това число тяхната натовареност и недостатъчност на специалисти, като омбудсман бих искала да обърна внимание, че те не оправдават забавянето на експертизата и нарушените права на хора с увреждания, особено за децата с увреждания“, подчертава омбудсманът.

Ковачева припомня, че проблемите в дейността на ТЕЛК и НЕЛК, включително за забавяне на експертизата, са поставяни многократно от нея пред компетентните органи и институции, но за съжаление, въпреки приетите изменения в законовата и подзаконовата нормативна уредба, която има отношение към медицинската експертиза, все още кадровият недостиг в ТЕЛК не е преодолян и въпреки голямата натовареност, не се разкриват нови комисии.

„Недостигът на специалисти по педиатрия, които да участват при експертизата, е сред основните причини за забавяне освидетелстването и преосвидетелстването от ТЕЛК при деца до 16 години. Следва да се има предвид, че в някои области на страната забавянето е значително и нерядко надминава година от подаване на документите. Забавянето на експертизата и невъзможността хората с увреждания, в това число деца и техните родители, да ползват своевременно права, произтичащи от определен процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, нарушава права на тази силно уязвима група, която според основния закон се намира под особената закрила на държавата и обществото“, посочва общественият защитник.

Омбудсманът обръща внимание на факта, че експертизата се забавя в случаите на обжалване, при които НЕЛК, понякога неколкократно отменя и връща експертните решения на ТЕЛК за ново произнасяне. Така до постановяване на окончателно експертно решение и влизането му в сила гражданите са лишени от възможност да ползват свои права.

Изтеклите след 1 април ТЕЛК решения се удължават до края на годината

След многократни действия и внесен законопроект, изготвен от Омбудсмана още преди Великден, днес депутатите най-накрая приеха изтеклите...

„Като омбудсман категорично смятам, че подобни на описаните случаи на съществено забавяне на произнасянето на органите на медицинската експертиза са недопустими и водят до драстично нарушаване на права и интереси, регламентирани в редица международни актове, към които страната ни се е присъединила“, пише Диана Ковачева.

Тя подчертава още, че буди тревога отношението на комисиите към хората с увреждания и техните близки, както и проявите на грубо и незаинтересовано отношение, за което съобщават гражданите и най-вече родителите.

„Смятам, че е напълно недопустимо хора с увреждания, в това число деца, техните родители и близки да бъдат подлагани на унижаващо достойнството им отношение и дискриминация“, категорична е Ковачева.

Тя обръща внимание и върху формалното провеждане на експертизата, без преглед и задълбочено разглеждане на представените медицински документи, което нерядко става причина за ощетяване на лицата и последващо обжалване на експертните решения на ТЕЛК пред НЕЛК.

Препоръката вижте тук: https://www.ombudsman.bg/bg/n/ombudsmanat-poiska-ot-mz-da-se-uskori-izdav-1896

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване