Опашата лъжа за ваксината на Pfizer срещу коронавируса - че не е съвместима с лекарства

7656
Опашата лъжа за ваксината на Pfizer срещу коронавируса - че не е съвместима с лекарства
Снимка: Getty Images/Guliver

Въвеждането на ваксините като средство за борба и победа над новия коронавирус SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID-19, среща сериозен отпор в цял свят, ако говорим за Фейсбук. Специално за българското фейсбук пространство постоянно се разпространяват плашещи твърдения относно ваксините и някои от тях звучат дори правоподобно, макар че общият случай е твърде елементарен - може би според "потребностите" и характеристиките на целевата група, която трябва "да клъвне".

Една от по-сложните инсинуации обаче касае кратката характеристика на ваксината "Комирнати" - РНК ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. В характеристиката, в глава "Фармацевтични данни", пише следното:

6.2 Несъвместимости. Този лекарствен продукт не трябва да се смесва с други лекарствени продукти, с изключение на посочените в точка 6.6. А във въпросната точка 6.6. подробно е описано какъв е процесът на употреба на ваксината.

Експерт: Количеството ваксини не е достатъчно, за да блокира глобалното разпространение на коронавируса

Общото количество ваксини, което ще бъде произведено за развития свят, е абсолютно недостатъчно, за да може в глобален план да се блоки...

Това на пръв поглед противоречие веднага беше използвано в смисъл, че има лъжа - в точка 6.6. няма никакви описани лекарства, които да са противопоказни на ваксината. Затова Actualno.com потърси становището на здравното министерство по въпроса. Оттам обясниха следното - не става въпрос за взаимодействие на ваксината с други лекарства, а за нещо съвсем друго - за това с какви вещества може да се разреди ваксината! Припомняме, че един флакон "Комирнати" съдържа пет дози, но за да бъдат приложени, флаконът трябва да бъде разреден - в случая се ползва единствено лекарственият продукт натриев хлорид 9 mg/ml (0,9%) инжекционен разтвор.

Дословното разяснение на здравното министерство

Кратката характеристика на продукта е документ, описващ свойствата и официално одобрените условия за употреба на едно лекарство. Тя формира основата на информация за медицинските специалисти /лекари, стоматолози, фармацевти, медицински сестри и др./ за това как да използват лекарството безопасно и ефективно. Създаването на всяка кратка характеристика на продукта следва определени правила /разписани в съответни ръководства и др. документи/, които се отнасят както до съдържанието, така и до формата на поднасяне на това съдържание. По своя характер информацията в кратката характеристика е научна информация и следва формата на такава информация.

Този принцип е спазен и при кратката характеристика на продукта за ваксината "Комирнати". Информацията във връзка с точка 6.2 е от значение за медицинските специалисти, които ще приготвят и прилагат ваксината. По същество тя касае т. нар. "фармацевтични несъвместимости", които възникват извън организма. Те не са свързани с това, например какви лекарства приема пациента и как тези лекарства биха повлияли на действието на ваксината и обратно.

Руската ваксина "Спутник V" срещу коронавируса може да бъде одобрена от ЕС

Тогава, когато създателите на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" подадат документи пред Европейската агенция по лекарствата,...

В т. 6.6 на кратката характеристика на ваксината е посочено, че размразената ваксина се разрежда с 1,8 ml натриев хлорид 9 mg/ml (0,9%) инжекционен разтвор. Следва да се отбележи, че натриев хлорид 9 mg/ml (0,9%) инжекционен разтвор също е лекарствен продукт. Тълкуването е, че ваксината може да се смесва само с лекарствения продукт натриев хлорид 9 mg/ml (0,9%) инжекционен разтвор.

Информацията, предназначена за крайния потребител – пациенти, болногледачи и др., както и за широката общественост е включена в листовката, която придружава лекарствения продукт. Тя следва да е написана на разбираем език /за разлика от кратката характеристика на продукта в листовката се избягват препратките/ и отразява тази информация от кратката характеристика на продукта, която е от значение за правилната и безопасна употреба на едно лекарство от пациентите. Листовката на ваксината "Комирнати" включва тази информация - показания, противопоказания, състояния /предишни и настоящи/, за които лекарят трябва да бъде уведомен преди прилагане на ваксината, вкл. бременност и кърмене, употреба на други лекарства, шофиране и работа с машини след поставяне на ваксината, странични ефекти и др.

Масова ваксинация - кога?

Източници на Actualno.com от здравното министерство споделиха неофициално, че оптимистичният вариант за старт на масова ваксинация срещу коронавирус е към края на февруари, а по-реалистичният - през март месец. Освен това, ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет, която е аденовирусна, е считана за по-подходяща за масовата ваксинация, защото няма нужда от сложната логистика на РНК ваксините - държи се при температура от 2 до 8 градуса, т.е. в обикновени хладилници. Причината е, че е разработена на база на аденовирус - той не може да се размножава, но е по-силен от липидите в РНК ваксината и предпазва протеина, който показва на клетките ни срещу какъв протеин на коронавируса трябва да създадат антитела (т.нар. S-протеин на коронавируса).

Още: Публикуваха информация на български за странични реакции на първата COVID ваксина

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com