Организация иска роми да карат линейките в гетата

32446
Организация иска роми да карат линейките в гетата
Снимка: БГНЕС

Специални посредници ще пазят от нападения лекарите в ромските квартали. За това се договориха министътърът на здравеопазването Петър Москов и представилите на ромската общност.

Тези посредници ще бъдат избрани след разговори между организации на малцинството и общините. Не е ясно дали ще бъдат платени. Основната им работа ще е да разясняват на хората в махалите работата на Спешна помощ, както и да пазят медицинските екипи от конфликти.

Циганите имат не само права, а и задължения

Оставка на здравния министър Петър Москов. Това поиска Движението за права и свободи с нарочна декларация от парламентарната трибуна. П...

Далечната цел на договорката е повече роми да започнат работа в самата Спешна помощ. Това уточни самият министър Москов, информира Нова телевизия.

Във вторник вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че няма как всяка линейка да бъде придружавана от полицейска кола. В началото на седмицата министерства се договориха да си сътрудничат по случаите с нападения срещу медици от спешната помощ.

Полицейски екипи ще придружават линейките във всички райони, в които е бил регистриран случай на нападение над медицински екип. Около това предложение са се обединили здравният министър и представители на ромските общности в България на среща, провела се тази сутрин в здравното министерство.

От Инициативен комитет „Факултета" обаче са на мнение, че няма нужда полицейско присъствие с медицинските екипи, когато отиват в столичния ромски квартал, тъй като досега оплаквания оттам не са постъпвали. От организацията смятат за много по-удачна идеята, когато идва линейка в квартала, шофьорът й да е ром.

„Тук не говорим просто за етнос. Навсякъде на адрес, където е имало такива инциденти, правим нужното екипите на спешна помощ да бъдат подсигурени и с полиция", обясни министърът.

Спорът около Москов се изроди - бил отклонявал вниманието от бюджета

Преди да кажа каквото и да е, искам да подчертая безусловната ни подкрепа за лекарите, които са били унизени и се чувстват така. ДПС бе...

Пред Дарик радио Кирил Василев, който представлява инициативен комитет „Факултета", уточни, че според него, когато линейка отива в квартала, няма нужда тя да бъде принуждавана от полицейска кола. Той обясни: "Където има много сигнали и хора, които искат да нападнат екипите, там трябва полицейско присъствие. Но в квартал „Факултета" такова присъствие е излишно, защото в момента се създава етническа омраза и искаме да спрем това. Решението според нас е дежурен екип в квартал „Факултета", където има здравен център, и линейка с ромско участие, или поне шофьорът да е ром, тъй като познава квартала".

Като друга мярка, обсъждана на срещата, е здравни медиатори да бъдат назначени във всяка една община, в която има компактни групи.

Междувременно след като Българският лекарски съюз подкрепи здравния министър Петър Москов с декларация за обявените от него мерки за гарантиране сигурността на медиците в ромските махали, още няколко професионални съсловия застанаха зад министъра.

В специална декларация Националната асоциация на спешните медици защити Москов и настоя партиите и правозащитните организации, които искат оставката му заради кесенофобски изказвания, да си оттеглят искането. Спешните медици декларират готовност за протести в подкрепа на министъра, информира bTV.

„Протестираме срещу опитите на политически партии, неправителствени етнически и правозащитни организации да дискредитират министър Москов. С реформаторските си идеи и съпричастност към проблемите на пациенти и медици, министър Москов е последната надежда за решаване на проблемите в здравеопазването ни”. Това се казва в документа, изпратен до медиите в сряда.

Марковски: Москов иска да защити лекарите - как може да е ксенофоб?

Категорично Петър Москов не е ксенофоб. Защо трябва министър като прави усилие да защити лекари, бити от роми, да бъде обвиняван, попит...

Според спешните медици „искането за оставката на министър Москов ще доведе до спиране на започнатите реформи в здравеопазването и в частност в спешната помощ”.

С декларация срещу агресията и насилието над здравните работници излязоха и членовете на Асоциацията на Университетските болници в България. В документа е записано: "През последните дни темата за насилието над лекарите за пореден път влезе във фокуса на публичното говорене. За нас лекарите, медицинските специалисти и за всички, които работят в болниците обаче, тя никога не е преставала да бъде част от проблемите, с които се сблъскваме. Готови сме да подкрепим всяка мярка, която ще доведе до промяна и спокойно изпълнение на задълженията ни".

Те припомнят промените в Наказателния кодекс, които позволиха инкриминиране на нападението над медицински лица и налагането на по-тежки присъди за подобни посегателства. „Промяна в нашата работа обаче, на практика не настъпи”, отчитат медиците от Университетските болници.

Подкрепа за здравния министър изрази и Столичната лекарска колегия.

„Стигнахме до парадокс – да защитаваме министъра си (в годините претръпнахме от това, че според всички министри са виновни за всичко) от преднамерените и неоснователни политически нападки, от невчесаните мисли на най-различни „защитници” на човешките права, от хора които не правят разлика между форма и съдържание”, пишат от организацията.

Москов за ромите: Извиних се за думите си, моя ли е вината, че фактите са такива?

Моля за извинение, ако някой е бил наранен от конкретни думи, обяви Петър Москов след искането на ДПС за оставката му и още веднъж каз...

От там допълват: "Не случайно във фокуса се оказаха колегите ни от Спешна медицинска помощ. В целия свят те са предпазната мрежа и спойката между различните части на здравната система и в целият свят тяхното достойнство, условия за работа и растеж, доходи и т.н са оценени най-високо. Те са първите, които еднолично влизат в контакт с пациента. От техните действия в много случаи пряко зависи здравето и живота на болните, но те на първо място търпят злобата, безнаказаността, липсата на държавност и правосъдие от българите. И не е случайно, че в тези общности, където това е изведено до начин на живот, се случват най-често тези инциденти. Над това трябва да се замислят т.н „правозащитници”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване