Още няма официално установен случай на китайския коронавирус в България

2886
Още няма официално установен случай на китайския коронавирус в България
Снимка: БГНЕС

От Хасково, Варна и Пловдив – това са трите града, от които се чакат резултати от направени тестове заради съмнения за зараза с китайския коронавирус. При всички други подозрителни случаи в България вече са излезли резултати и те са отрицателни. Това заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Направени са 39 проби, но не всяка проба означава 1 човек – в някои случаи са правени по 2-3 проби на човек. Сега се очакват резултати от 6-7 проби.

Кунчев поясни, че на летището в София има специален изолатор, където се оказва първоначална помощ и се подготвя да бъде транспортиран в инфекциозна болница (или ВМА).

Коронавирус: Масови арести в Китай за продажба на фалшиви медицински маски

1500 души са били арестувани в Китай заради обвинения, че продават фалшиви медицински маски. Според китайското законодателство за това ...

Задължително пристигащите от Италия попълват анкетни документи. Температурата на хората се мери с термокамери – и на Терминал 1, и на Терминал 2, като там има по 1 камера. Ако тя засече нещо подозрително, съответният човек се отделя и му се мери температурата с безконтактен термометър. При над 37 градуса по Целзий, вече има основание даден човек да бъде отделен за допълнително изследване.

На въпрос на Нова телевизия дали пътниците, които идават от държави с установени случаи на китайския вирус и от държави, където още няма такива случаи, Кунчев отговори, че "много рядко" това става. Но той предупреди, че е възможно даден пасажер да е сменил няколко полета и да няма значение, че крайният полет към България уж е от страна, където още няма коронавирус.

Попитан дали заразен пасажер е пътувал в самолет и вече не е заразил повече хора или всички в самолета по време на полета, Кунчев отговори, че за контактни се считат хората на предните и задните седалки от мястото, на което е пътувал болният. Де факто при такъв случай, се издирват всички пасажери от самолета и се поставят под наблюдение.

На този етап няма спешна нужда от нови лаборатории, за да се обработват тестове за коронавирус. Но тече подготовка за откриване на такива във Варна и Стара Загора и те ще са нужни при по-голям пик на заразата в Италия.

СЗО предупреди, че светът не е готов за китайския вирус, Италия засега не затваря граници

Светът "просто не е готов" за разпространението на епидемията от новия китайски коронавирус. Това заяви ръководителят на общата мисия о...

Същевременно началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски предупреди, че не трябва да се натоварва излишно здравната система с прекомерен прием на хора, за които има подозрение, че може да са заразени, но не и да имат видими симптоми. Мутафчийски изрично подчерта, че още няма никаква официална информация за случай на зараза в Румъния, няма никаква официална информация и за заразени в Сърбия.

Във ВМА има двама настанени, с грипоподобна симптоматика, прибрали се от Италия. Професор Тодор Кантарджиев предупреди, че има два пъти повече случаи на грип Б, от грип А. За да се справим с грипа, Кантарджиев препоръча да се поема витамин D, да си мием повече ръцете и да ползваме шалове, ако няма маски. Какво е положението с маските и пазят ли те - научете в този материал!

Какво е актуалното положение с разпространението на коронавируса – научете в този материал!

Какво става в хотела в Тенерифе, където има трима българи и беше установен случай на зараза с китайския вирус - научете в тази статия!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com