X
 
 

От фалиралата тъканна банка уверяват, че стволовите клетки се намират на сигурно място

369 0
photo of От фалиралата тъканна банка уверяват, че стволовите клетки се намират на сигурно място
Снимка: iStock/Guliver
"Стволовите клетки се намират на сигурно място и се съхраняват по възможно най-добрия начин. Не става въпрос за преместване на отделни проби, а за всички над 330 000 биологични материала на 260 000 семейства от целия свят в Полша." Това в интервю за bTV директорът на тъканната банка д-р Асен Пачеджиев. Той допълни, че всички родители са били уведомени на 18 юни чрез имейл. По думите му не е било възможно да се свържат с тях по телефона или по друг начин.

"Много имейли не са достигнали до клиентите по една или друга причина и не всеки ги чете", допълни Пачеджиев.

Медицински надзор започва проверка на тъканни банки

Всички тъканни банки, които вземат и съхраняват проби от пъпна връв, ще бъдат проверени от Изпълнителна агенция Медицински контрол. Цел...

Родители от своя страна обясниха, че не са получили въпросното уведомление навреме, а през месец август. То съдържало няколко изречения и имейлът не бил персонализиран. По думите им процедурата по преместването на стволовите клетки е започнала още през февруари и реално те са научили за него пред свършен факт. Родителите попитаха какво ще се случи след пет години, когато изтече споразумението с полската тъканна банка и чии клиенти ще бъдат тогава.

"Всяка тъканна банка е длъжна да има договор за резервно съхранение с друга такава в случай, че нещо се случи с нея. Именно това е и причината "Крио Сейв" да сключи договор с полската банка и да прехвърли материалите там, виждайки, че изпада във финансова криза", поясни д-р Пачеджиев.

Той допълни, че твърдението, че повечето проби са под карантина, защото не са извършени необходимите изследвания, ще бъде оспорено в съда.

"Ние извършваме дейността съвместно с партньорска тъканна банка в Швейцария и изследването на пробите е ангажимент на тази банка. Ние нямаме разрешение в България да вършим тази дейност", обясни директорът на тъканната банка.

Извършена е трансплантацията на 4-годишната Ева от Асеновград

Малката, но борбена асеновградчанка Ева вече се възстановява от трансплантация на стволови клетки. Лекарите са обнадеждени, че състояни...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители