От кога знаят Касата и МЗ за огромната разлика в цената на лекарствата?

6004
От кога знаят Касата и МЗ за огромната разлика в цената на лекарствата?
Снимка: БГНЕС

"До този момент в Министерство на здравеопазването не бяха постъпвали сигнали за огромни разлики в цените на лекарства, които са закупувани от държавни и общински лечебни заведения и от частни лечебни заведения. Това е първият сигнал, който даде управителят на НЗОК. Независимо от това, че става въпрос за един сигнал, аз ще предприема следните действия.

Ще изпратя проект на текстове за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки в Министерство на финансите, с който частните лечебни заведения ще прилагат същите правила, както държавните и общинските лечебни заведения.

Ананиев разкри колко пари трябва да платят аптеките за електронната система за лекарствата

Аптеките ще трябва да платят между 180 и 200 лв. за едно работно място и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване с новата ...

На второ място ще напиша писмо до НАП с копие до министъра на финансите, с което ще поискам да се направи проверка на лечебните заведения и на търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства.

На трето място ще възложа на Изпълнителна агенция по лекарствата и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти да направят проверка на финансовите показатели на лечебните заведения при доставка на тези онкологични и онкохематологични лекарства и тях ще ги сравним с пределните цени по позитивния лекарствен списък. Ще променим и наредбата на цените."

Това обясни Кирил Ананиев на пресконференция в Народното събрание, след спешна среща с управителя на НЗОК при шефа на здравната комисия и председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Министърът най-после реагира на казаното от Дечев през уикенда за 7-кратна разлика в цената на дадени лекарства, продавани в частни и държавни болници, предава БГНЕС.

Той отново повтори, че това е факт заради постановката в Закона, която позволява частните болници да не провеждат търгове при купуване на лекарства. Това е законодателна промяна, по съгласуване с европейска директива, предложена преди години от Лъчезар Иванов от ГЕРБ, обясниха вече няколко експерти. Вижте подробности. Освен това се оказа, че Касата все още не знае кои точно болници се възползват от закона и продават скъпи лекарства.

На брифинга Дечо Дечев отново обясни казуса и изведнъж се оказа, че първата огромна разлика в цените на лекарствата, заради позволеното в Закона, е била засечена в края на 2019г.

Има ли решение за цената на лекарствата в частните болници?

"Случилото се дава сигнал към Министерството на здравеопазването и депутатите, че има едно изкривяване,  което трябва да бъде кори...

"Не се говори за конкретни болници, които са извършили нарушения. Всичко, което беше сигнализирано е в рамките на закона. Всички продажби от болницата към касата са съгласно действащата уредба. След като една цена е в рамките, до посочената като максимална за посочения лекарствен продукт, са допустими и Касата трябва да ги заплати.

За пръв път в края на 2019 г. се получи информация колко опаковки от всеки продукт касата е заплатила. Разликата се получава от сумите, които касата е заплатила и прихода, който производителя е получил. По този механизъм той би трябвало да направи отстъпки, ако има превишение в предишен период. На края на годината му се изискват документи за потвърждение. Действително цените на този търговец на едро са еднакви, а НЗОК е плащала на различни цени, разликата е около 7 пъти.

Това на каква цена доставчикът купува от производителя не е известна на касата, защото отношенията са между болницата и касата. "Пеметрексед" е закупувано от 9 болници от 129 и 1063 лева, говорим за едно и също лекарство и производители. Има четирима регистрирани производители.

Всички отчетени лечебни заведения са частни. Следват общински и онкологични заведения. Факт е, че когато лекарството е закупена през общ процедура цената е по-ниска, без такава цената е по-висока. След като може да получиш по-висока цена на едно и също лекарство, ти ще отидеш на по-високата".

Според Таня Андреева обаче, бившият министър на здравеопазването - един от многото в кабинета "Борисов 2", европейската директива е приета през 2014 година и към нея има текст, в който пише, че тя не изземва правата на държавата да провежда политики, когато това е целесъобразно. Бившият министър на здравеопазването изрази мнение, че не е възможно от министерството да не са запознати със случая и попита защо до сега не са предприети мерки. Още за казуса можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

БСП внася сигнал в прокуратурата за цената на лекарствата

Лекарствата в частните болници са 7 пъти по-скъпи. Ако за едно лекарство в държавна болница Касата плаща по 150 лева, то в частната сто...

Според Даниела Дариткова е важно да се адресира точно проблема и гражданите да са сигурни, че държавните средстваза здраве отиват за здраве: "Важно е да се адресира точно проблемът, който е установен през последните дни. Искаме да дадем сигурност на българските граждани, че средствата отиват именно в подобряване на здравето на хората", каза тя.

По думите й институциите, отговорни за здравеопазването, трябва да си говорят, но не през медиите: "Моето убеждение е, че институциите, които отговарят за системата на здравеопазване и работят в нея, трябва да си говорят и да си говорят помежду си институционално, а не през медиите. Затова днес в Комисията по здравеопазване се събрахме с министъра на здравеопазване и д-р Дечо Дечев да обсъдим проблемите и да ги идентифицираме."

Дариткова посочи още, че обсъждането на темата ще продължи и в четврътък в парламентарната комисия по здравеопазване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com