Отмяна на наредба за психично болни лица поиска Омбудсманът

50537
Отмяна на наредба за психично болни лица поиска Омбудсманът
Снимка: БГНЕС

Националният омбудсман Константин Пенчев препоръча на министъра на труда и социалната политика да бъде отменено Указателно писмо 9100-286/19.11.2010 г. на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП), съобщиха от пресофиса на държавния защитник.

Позовавайки се на това указание от Дирекцията "Социално подпомагане" (ДСП) – Връбница, отказват да поемат грижата за психично болно лице, тъй като това задължение било записано в наредба на Министерството на здравеопазването (МЗ), която нямала действие върху структурите на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Повод за препоръката е жалба от директора на Държавната психиатрична болница (ДПБ) "Св. Иван Рилски" – гр. Нови Искър. От болницата е изпратено уведомление до директора на ДСП – Връбница, че предстои да бъде изписан пациент, лекуван в ДПБ. Съгласно чл. 26 от Наредба № 49/18.10.2010 г. на МЗ "при изписване на пациент, чието състояние налага придружител, същият се предава на близките му. При липса на близки, при невъзможност да се осъществи контакт с тях или при изразено от тях несъгласие да приемат изписваното лице персоналът на лечебното заведение предава пациента на служител от съответната дирекция "Социално подпомагане". Тъй като пациентът няма близки и роднини, както и място, където да отседне, директорът на болницата се е обърнал към съответния орган, който предоставя социални услуги на психично болни лица. В отговор директорът на ДСП – Връбница, заявява, че Наредба № 49/18.10.2010 г. на МЗ е "подзаконов ведомствен акт, чието действие не се разпростира спрямо ведомства на друга йерархическа подчиненост, което е описано в Указателно писмо 9100-286/19.11.2010 г. на изпълнителния директор на АСП".

Константин Пенчев напомня, че действието на подзаконовия нормативен акт е идентично с действието на всеки нормативен акт, т.е. отнася се до всички български граждани и институции, чужди граждани на територията на Република България и др. правни субекти. Според него указателното писмо на изпълнителния директор на АСП не представлява нормативен акт и не може да отмени действието на нормативен акт. "Моето категорично становище е, че действията на Дирекцията "Социално подпомагане" са не само незаконосъобразни, но и целенасочено възпрепятстват действието на подзаконов нормативен акт" – пише омбудсманът и настоява министърът да извърши проверка на практиката по изпълнение на предвидените действия в Наредба № 49/18.10.2010 г. на МЗ от служителите в Дирекцията "Социално подпомагане" – Връбница.

Пенчев: Година след февруарските протести, почти нищо не е свършено

Година след февруарските протести, почти нищо не е свършено. До ден днешен има две предложения за промени в Закона за енергетиката от н...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com