Отношенията между ръководството на УМБАЛ "Св. Анна" и Илко Семерджиев са "на нож"

2816
Отношенията между ръководството на УМБАЛ "Св. Анна" и Илко Семерджиев са "на нож"
Снимка: БГНЕС

Скандалът между все още действащия управител на столичната болница „Св. Анна“ д-р Славчо Близнаков и здравното министерство (МЗ) в лицето на служебния здравен министър Илко Семерджиев заплашва да се превърне в истинска буря.

Близнаков оспорва данни на МЗ за финансовото състояние на подопечната му болница, а Съветът на директорите на УМБАЛ „Св. Анна“ го подкрепи с официално изявление. Според Семерджиев, който се позовава на данните пред Търговския регистър, Към 31.12.2016 г., по предварителни данни, размерът на задълженията на УМБАЛ „Св. Анна“ е вече 14 390 000 лв., в които се включват дългосрочни 2 191 000 лв. и текущи 12 199 000 лв. Задълженията са се увеличили с 1,71 пъти, след като година по-рано били 5 972 000 лева. „Не очаквам от директори на лечебни заведения под управлението на МЗ да организират медийни кампании с неверни данни и манипулативни твърдения. Работата на болничния мениджмънт е не да играе публични театри, а да докладва пред принципала за причините за липса на финансова дисциплина и нарастване на дълговете, при това в условията на увеличено финансиране от НЗОК и увеличено капиталово субсидиране от Министерството на здравеопазването“, обяви сегашният здравен министър в официално прессъобщение.

Семерджиев сметна 411 млн. лв. дългове в здравеопазването към 2016 г.

Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев ще търси механизъм за отмяната на пръстовия отпечатък за прием и изписване от б...

Д-р Близнаков обаче е категоричен, че сметката на здравното министерство е неточна. „Изнесените от д-р Семерджиев цифри нямат нищо общо с действителността, защото от тях 6,5 млн. лв. е апаратура и ремонти, които са извършени и заплатени и очакват да влязат в капитала на дружеството, така че те не висят и не се дължат на никого. Това не са дългове. Чакаме акционерното събрание, за да минат от едната графа в другата. Това са 6 млн. лева капиталови разходи и разходи за апаратура, която е доставена и заплатена“, обясни д-р Близнаков.

„Има около 50 000 лв., които са разсрочено плащане за една апаратура. Има и още 1,7 млн. лв., които са револвиращ инвестиционен фонд или безлихвен заем, който ще бъде изплащан в следващите 10 години. Към задълженията се начисляват и 2,5 млн. лв. заплати. Към 31-ви ние ги дължим на персонала, те са в касата на болницата, на 10-ти ги изплащаме“, посочи още управителят на „Св. Анна“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com