Отпада изискването в съставите на ТЕЛК комисиите да има специалист по заболяването на явяващия се

3682
Отпада изискването в съставите на ТЕЛК комисиите да има специалист по заболяването на явяващия се
Снимка: iStock/Guliver

Отпада изискването в съставите на ТЕЛК комисиите да има специалист по заболяването на явяващия се. Това бил изводът на Националният съвет за тристранно сътрудничество, след като са били обсъдени предложения от здравния министър Кирил Ананиев относно проект за промени в правилника за устройството и работата на ТЕЛК комисиите в страната, съобщи ЦЗПЗ.

След срещата вицепремиерът Марияна Николова е заявила, че предложените от здравното министерство промени в организацията на работата на органите на медицинската експертиза "срещнаха принципната подкрепа на социалните партньори." От АИКБ и КТ "Подкрепа" се въздържаха от подкрепа на промените, съобщи Дарик.

Медицинските сестри: Искахме многократно среща с премиера, той явно не желае

Поискахме среща с премиера вече може би 3 или 4 пъти, многократно, той не желае среща с нас явно. Това каза медицинската сестра Мая Или...

"Благодаря на социалните партньори за конструктивния диалог в рамките, на който те изразиха положителна оценка за усилията, които здравното министерство полага за създаване на единна информационна система в областта на медицинската експертиза, както и за административните облекчения, които се правят с промените в правилника. Социалните партньори принципно подкрепят проекта, но продължават да поддържат становища за необходимостта от реформа в системата на ТЕЛК", заяви Николова.

Зам.-министър Жени Начева обясни, че основна причина за промените в правилата е необходимостта от систематизиране на цялата информация, свързана с медицинската експертиза в единна инфомационна база данни, която да осигури необходимата прозрачност на процеса и достъпност на контролните органи. По този начин биха се ограничили злоупотребите и ще се осигури свързаност на цялата информация за пациента - всички данни от последните 12 месеца могат да бъдат използвани за целите на медицинската експертиза, аргументира се тя. Промените имат за цел и да улеснят хората с увреждания.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" изрази несъгласието си за това, че отпада задължението в съставите на ТЕЛК да има медицински специалист по конкретното заболяване на лицето с увреждане, като това щяло да доведе до даването на нереалистични оценки.

В отговор зам.-министър Жени Начева обясни, че по никакъв начин няма ограничение комисиите да канят специалисти по съответната специалност за даване на становище.

"За съжаление, по определени тесни профилни специалности няма достатъчно специалисти на територията на цялата страна. Но логиката на промяната е максимално достоверно да бъде отразен целият здравен статус на пациента, така че комисиите по ТЕЛК да могат да вземат информирано решение", уточни тя.

Пациенти поискаха оставката на министър Ананиев

Белодробно болни пациенти поискаха оставката на здравния министър. Те започват безсрочен протест пред министерството с искане държавата...

Ваня Григорова посочи и че сега се усложнява преосвидетелстването на лица с увреждания, тъй като трябва да се представи и направление от личен лекар или протокол от ЛКК.

"Това е усложнение за лицата с увреждания да стигнат до заветното преосвидетелстване. Против сме всякакви хаотични промени, защото видяхме миналата година до какво доведе промяната на медицинската експертиза – хиляди лица с увреждания бяха с намалени проценти, само защото трябваше да се направи промяна. Не можем да си позволим да правим експерименти с българските лица с увреждания. И, да, българският народ е болен, затова имаме хора с увреждания, а не защото има масови злоупотреби", заключи Григорова.

Ася Гонева от КНСБ подкрепи промените и посочи, че са положени много усилия да се създадат достатъчно добри предпоставки експертизата на работоспособността да върви към прилагането на утвърдената международна практика през системата на световната здравна организация. По думите й обаче има два пропуска - липсва каквото и да било отговорност на службите по трудова медицина, а функцията на НОИ е неглижирана.

"Докторите, които работят там, трябва да имат възможност допълнително да канят лицата, да ползват консултации, не всички, но в случаите, когато имат основателни съмнения, че има някакво нарушение", предложи тя.

Цветан Симеонов от БТПП посочи, че е крайно време да започне изчистването на системата от слабостите и несравнимия с други страни брой освидетелствани, и затова даде подкрепата си за промените, тъй като според него това е стъпка в тази посока.

Д-р Стойчо Кацаров: Вместо да изучаваме грешките, ние ги крием

"Всеки елемент от процеса на лечение съдържа риск за безопасността на болния. Мерки за безопасност могат да бъдат приложени и се прилаг...

Димитър Бранков от БСК също определи като положителни промените в правилника, но посочи, че те са крайно недостатъчни.

"Трябва да бъде радикално променена методологията на оценката, в случая не на работоспособността, а оценка на функционалността, вида и степента на увреждане на съответното лице", настоя той.

Вижте историята на една майка и нейното дете, нуждаещо се от лечение в ТАЗИ СТАТИЯ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com