Пациенти предизвикват НС на НЗОК да почувства какво е да живееш с ревматично заболяване

6072
Пациенти предизвикват НС на НЗОК да почувства какво е да живееш с ревматично заболяване
Снимка: Thinkstock

По повод Световния ден за борба с артрита - 12 октомври Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и Българско сдружение на болните от болест на Бехтерев (БСБББ) ще подарят специално изработени ревматоидни ръкавици, които след слагането им карат здравия човек да почувства трудностите на хората с ревматични заболявания, съобщиха от асоциацията.

На 12 октомври от 16.00 ч. в сградата на НЗОК, пациенти с ревматични заболявания ще предизвикат Надзорния съвет на Касата да пият кафе заедно по повод Световния ден за борба с артита.

Бюджетът на НЗОК трябва да се увеличи с 65 млн.лв., за да се покрият разходите на болниците

Бюджетът на НЗОК трябва да се увеличи с 65 млн.лв., за да се покрият разходите на болниците, това каза председателят на Българския лека...

За пръв път на тази дата през 1996 г. хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания се обединяват, за да бъде чут гласа им. Световният ден за борба с артрита се отбелязва с мисията за подобряване на информираността сред медицинските среди, хората с ревматични заболявания и широката общественост. Артритните заболявания са най-голямата група хронични заболявания в световен мащаб. Само в Европа от тях страдат 120 млн. души. Сред най-често срещаните са ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит, подагра.

Въпреки че този ден е повод за поздравления по света, у нас пациентите го отбелязват, изпълнение с мъка и тъга. Българските пациенти отново ще повдигнат въпроса за новите критерии за лечение с биологична терапия, които на практика оставят болните без лечение. Въпреки уверенията на Касата, че хора няма да останат без медикаменти, всеки ден има пациенти, на които се отказва биологична терапия заради административни недомислици. От Касата са обяснили, че има неща в новите критерии, които трябва да се дообмислят (като например задължителната диспансеризация на пациенти с ревматоиден артрит, която няма как да се случи понеже заболяването не фигурира в Наредба 39 за диспансеризацията) , но докато Касата „мисли“ вече близо 3 месеца, всеки ден десетки хора остават без терапия.

Докато се провеждат всякакви срещи, работни групи и обсъждания в НЗОК, на практика, регионалните каси връщат, отлагат и отказват лечение на десетки пациенти. Въпреки молбите ни за гратисен период до изясняване на позициите на касата, вече 3 месеца важат критерии, които всички оценяват като недомислени, несъгласувани и неработещи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване