Пациентска организация поиска оставката на здравния министър

1579
Пациентска организация поиска оставката на здравния министър
Снимка: БГНЕС

Федерация „Български пациентски форум” поиска оставката на здравния министър Кирил Ананиев. Това става ясно от писмо до медиите, изпратено от организацията.

"Бих искал да Ви изоблича в поредните лъжи, които не се свените да изричате пред българската общественост и медиите у нас", посочва в писмото Иван Димитров, председател на Федерацията.

Според него в докладите на Световната здравна организация (СЗО) и Европейската здравна комисия е констатирано, че българския пациент е на последно място в Европа по достъп до иновативни медикаменти и терапии.

Държавата тръгва срещу източването на НЗОК и практиката "болница в болницата"

Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата започват масирани съвместни проверки в болниците в страната, които получават ср...

„Твърдението във Ваше интервю „България е една от страните, които най-бързо вкарва новите молекули, създадени от фармаиндустрията“ е абсолютна лъжа! Изказването Ви: „В нашата страна и Здравна каса 30% от разходите на публичния фонд отиват за лекарства, в ЕС този процент е 15-20%“ ме провокира да Ви запитам: - Колко процента от парите в ЕС се дават за превенция и профилактика, за да не стигат пациентите до терминален стадий и скъпоструващи терапии, и колко е процента е у нас?“.

В писмото се пита се още колко регистри има у нас за хроничните заболявания и колко Национални програми с финансиране от държавата има за превенция и намаляване на разходите?

„Следващият Ваш цитат: „Искам да се обърна към всички български граждани и хора, които имат нужда от лечение от тежки заболявания – в момента се извършва една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси“ е, меко казано, нагло изявление на фона на безочливото крадене на средства за здраве от страна на Финансовото министерство, което и към момента заплаща 4% от здравните осигуровки за групите, за които отговаря. Това на година ощетява гражданите с около 300-400 милиона лева. През последните години, в които Вие имате дейно участие като зам.-министър на финансите – това е практика?“, пита председателят на Федерацията.

За обвиненията, че самият той изпълнява нечии корпоративни интереси би трябвало Ананиев да има доказателства, а ако няма такива, това, което изрича било лъжа и обвинение, за които може да носи съдебна отговорност.

Ананиев: Резултатите от специализираната акция показват, че лекуваме с най-доброто в Европа

Резултатите от проведената акция показват, че лекуваме българските граждани с най-доброто, което се предлага в Европа. Това каза здравн...

„Поредната лъжа, която изричате е: „Уверявам ви, че нашият позитивен списък, е с една от широките гами лекарства и с доказан терапевтичен ефект. Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните, прилагани в Европа и света медикаменти“. Сега бих искал да кажете на мен и на гражданите на България кои са медикаментите, с които МЗ и НЗОК лекувате следните заболявания: Хормонално позитивен/ ХЕР-2 негативен метастатичен рак на млечната жлеза (или по разбираемо - рецидивиращ рак на гърдата, за жени, при които досегашната терапия не е дала резултат или имат резистентност към до сегашната си терапия) - (медикаментът е в Европа от 2016); Хронична лимфоцитна левкемия - при пациенти, които след химиотерапия болестта се е появила отново (медикаментите са в Европа от 2014 и 2016); Остра лимфобластна левкемия – лечението, което увеличава дългосрочната преживяемост на възрастни пациенти с остра лимфобластна левкимия (медикаментът е в Европа от 2015); Множествен миелом (медикаментът е в Европа от 2015); Акромегалия - за пациентите, които не са се повлияли от сегашното лечение (медикаментът е в Европа от 2012); Тежка, неалергична астма - която в момента няма лечение, освен временно подтискащи симптомите кортикостероиди; Белодробна фиброза (медикаментите са в Европа от 2011 и 2015); Умерено тежък до тежък активен ревматоиден артрит – възрастни пациенти, които са имали недостатъчен отговор или непоносимост към предходно лечение с едно или повече болестопроменящи антиревматични лекарства (медикаментът е в Европа от от март 2017); Множествена склероза (МС) – новата терапия, която осигурява трайно и значимо намаление на пристъпите и на инвалидизирането (медикаментът е в Европа от 2013);

В писмото се изброяват още и: недребноклетъчен рак на белия дроб – лечение, което забавя 2.5 пъти прогресията на заболяването в сравнение с химиотерапията при добър профил на поносимост (медикаментът е в Европа от 2016); Хронична миелоидна левкемия и остра лимфобластна левкемия – лечение при, които всички лекарствени алтернативи са изчерпани (медикаментът е в Европа от 2013); Астма - при пациенти, които въпреки осъществяваното досега лечение, продължават да имат астматични симптоми и страдат от т.нар. тежка астма (медикамента е в Европа от 2015); Неоперабилен или метастазирал меланом с BRAF V600 мутация за възрастни пациенти (медикаментът е в Европа от 2014); Бъбречен ангиомиолипом и за лечение на пациенти със субепендимални гигантоклетъчни астроцитоми (комплекса туберозна склероза ) - (медикаментът е в Европа от 2009);

„Освен че ще останете в историята ни като човекът мораториум, човекът забрана за лечение на българските пациенти, ще останете и с лъжите си към най-бедния и болен граждани в Европа (не, че това Ви интересува)! След всичко, което сътворихте едновременно като зам.-министър на финансите и председател на Надзорният съвет на НЗОК, а след това като министър на здравеопазването на Република България осъзнавам, че нямате никакво място в едно от направленията на Националната сигурност на Република България, а именно здравеопазването на нацията“, смята Димитров.

Въз основа на гореизложеното той иска оставката на здравния министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com