Парите за здраве от акцизи да се вдигнат 5-10 пъти

6532
Парите за здраве от акцизи да се вдигнат 5-10 пъти
Снимка: iStock/Guliver

5 или 10 пъти могат да се увеличат парите за здравеопазване чрез заделяне на по-голям процент от постъпленията от акцизи. Това ще стабилизира бюджета за здравеопазване и ще улесни достъпа на пациентите до различни здравни услуги.

Предложението е на икономисти от Експертен Клуб за Икономика и Политика (ЕКИП), които искат конкретна промяна в Закона за здравето:

„Едно (пет или десет) на сто от средствата, постъпили в държавния бюджет от акцизите върху тютюневите изделия и спиртните напитки, се използват за финансиране на бюджетни пера в НЗОК, свързани с ограничаване, промоция, превенция и лечение на заболяванията, свързани с употребата на тютюневи и свързани с тях изделия, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества.“

Нелегалните цигари намаляват, приходите от акцизи достигат 2.5 млрд. лв.

Потреблението на нелегални цигари в България намалява, като делът на незаконния пазар се свива до 4.4%, което е най-ниската цифра досег...

В момента законът предвижда едва 1% от приходите от акцизи да отиват за здраве.

Макар че публичните разходи за здравеопазване ежегодно се увеличават, в последните години системата има хроничен дефицит и пациентите често са принудени да доплащат за различни здравни услуги. Почти половината от българите доплащат за здравеопазване в различни насоки, сред които лекарства, болнична и извънболнична помощ.

Мнението на експертите е подкрепено и от национално представително проучване на Изследователски център „Тренд“, което показва, че 86% от гражданите считат, че трябва да се отделят повече публични средства за здравеопазване. А 74% от запитаните са съгласни тези средства да дойдат от акцизи.

„Настъпващата икономическа криза, породена от намаляващи постъпления от осигуровки, повишаваща се безработица и липси в държавния бюджет, ще създаде дефицити, в следствие на които може да се наложи нов подход в съфинансирането на здравната система", категоричен е здравният икономист на „ЕКИП“ Аркади Шарков.

Приходите от акцизи стабилно нарастват през последните 5 години, което се дължи както на по-голямото потребление, така и на повишаването на акцизите. Най-бързо растат приходите от тютюн, следвани от тези от горивата и алкохола. Това се дължи и на факта, че акцизните ставки при тютюневите изделия се повишават най-бързо. Принос за това има и успешната борба с контрабандата в сектора.

719 000 българи са без здравни осигуровки

719 000 българи са здравнонеосигурени към края на 2017 г. Това заявява здравният министър Кирил Ананиев в отговор на питане на депутата...

В най-добрия сценарий (при 10% ставка) в здравната система само от алкохол и тютюн през 2019 г. щяха да влязат почти 305 млн. лв., а в най-лошия – 30 млн. (1% ставка). Ако към тях се добавят и горивата, средствата щяха да бъдат съответно 544 млн. лв. (при 10%) или 54,4 млн. лв. (при 1%).

В последните 3 години разходите за лекарства, болнична и извънболнична помощ остават сравнително постоянни. 52% от средствата отиват за болнична помощ, 29% за лекарства, медицински изделия и диетични храни, а 19% от средствата за извънболнично лечение.

Всеки българин плаща близо 250 лв. годишно за здраве извън осигуровките

Всеки българин дава от джоба си по 248 лева годишно за здравеопазване, като в това число не влизат парите, които плащаме за здравно оси...

Дори при най-скромното използване на приходите от акцизи, бюджетът на НЗОК за 2020 г. можеше да се увеличи с 54,4 млн. лв., от които 28,6 млн. лв. за болнична помощ, 10 млн. лв. за извънболнична и 15 млн. лв. за лекарства.

При максималното 10-процентно увеличение сумата би била общо 544 млн. лв., от които 99,6 млн. лв. за извънболнична, 286 млн. лв. за болнична и 158,3 млн. лв. за лекарства.

Средствата от акцизи от тютюн и алкохол могат да бъдат използвани за лечение на болести и зависимости, свързани с употребата на тези стоки, което би понижило процента на заболелите и би ограничило смъртните случаи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com