Петър Москов: "Спешна помощ" вече кара пациенти "по карта" (ВИДЕО)

1262

Източването на НЗОК е факт. Но от тези, които говорят, един е на висок пост в Касата. Не е работа на НЗОК да констатира и участва като разследващ орган в репортажи на телевизията. Контролът се осъществява случай по случай. Това заяви здравният министър Петър Москов относно постоянно изкачащите проблеми в здравеопазването.

На директен въпрос има ли договорки между НЗОК, шефове на болници и „Спешна помощ” да се карат пациенти в „точните болници”, Петър Москов отговори, че начинът на разпределение на „спешността” т.е. работата на „Спешна помощ” се прави от здравното министерство. Още моят колега д-р Мирослав Ненков (бел. ред. – служебният здравен министър от кабинета на Георги Близнашки) издаде заповед да се кара до най-близкото лечебно заведение, аз я препотвърдих и сега се прави проверка дали заповедта се спазва, заяви Москов. От миналата седмица разпоредих началник-смяната на координационния център на „Спешна помощ” да решава къде да се кара пациент, гледайки къде е адресът и коя е най-близката болница, добави той. През първото полувреме „Спешна помощ” е реагирала на 70 000 сигнала и малко над 20 000 са били за нуждаещи се от помощ пациенти, уточни министърът.

Бойко Борисов открива частна болница, тя взема милиони противно на закона

Милиони държавни средства ще потекат още от тази година към най-новата голяма частна болница у нас - "Уни хоспитал". Държавни пари ще и...

Друг интересен ракурс за работата на „Спешна помощ” е, че в София живеел „елитът на България” и от този елит имало доста пациенти, които изрично искали да бъдат закарани в точно определена болница. „Спешна помощ” не е такси, а по-дългите маршрути увеличават заетостта на спешните екипи. Москов не призна, че става въпрос за министри – по думите му казва „министър”, за да онагледи примера си.

Относно Александровска болница и неработещият циклотрон, здравният министър уточни, че той вече работи. Припомняме, че Бойко Борисов обеща уредът да заработи до сряда (6 юли). Цикотронът е открит октомври миналата година, но трябвало време преди да се произвеждат изотопи, да мине технологично време, защото се говори за "малка ядрена централа".

Всеки казва, че неговата методика би трябвало да е по-застъпена. Така здравният министър коментира оплакванията на кардиохирурзите и тезата им, че например в София се откриват все повече и повече хирургии. Защо ли, многозначително попитаха те пред Нова телевизия. От тази година НЗОК има разписана процедура в случаи на кардиопроблеми – ако сте планов пациент, лечението ви се решава от т.нар. хард тийм. Когато този „консилиум” от специалисти се обедини около една теза, тогава се предприема лечение, поясни Москов.

Здравната реформа има два параметъра – първо, ефективно разходване на пари и второ, да се нагоди системата към нуждите на пациентите. НЗОК вече не е толкова лесно да се точи, посочи здравният министър, визирайки че за миналата година Касата е с малко над 7 млн. лева излишък.

КС не позволи обезсмисляне на Националната здравна карта

Няма да има промяна в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) заради противоконституционност. По този начин Националната здравна карта, коя...

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com