Почти 10 000 по-малко родени бебета през 2015 година

10980
Почти 10 000 по-малко родени бебета през 2015 година
Снимка: iStock/Guliver

С близо 10 хиляди бебета по-малко са се родили през 2015 година в сравнение с предходните 12 месеца. Това показва справка от Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването до 19 декември, цитирана от "Труд".

Сигнали, че и тази година ще бъде отчетен отрицателен прираст се дават от близо седем месеца, коментира доц. Иван Костов, директор на столичната Първа АГ болница "Св. София". Това е тенденция от последните 30 години, като на моменти се наблюдават пикове и падове, посочва вестник СЕГА.

Увеличената раждаемост изненадала неприятно здравното министерство

Хиляда бебета повече са се родили у нас досега в сравнение с миналата година. 40 799 новородени са проплакали до момента срещу 39 489 п...

"Бъдещите майки стават все по-малко, защото българите се страхуват от икономическата обстановка. Смятат, че няма да се справят финансово с издръжката на дете", заявява още доц. Костов.Следващият негативен фактор е, че модерната българка забременява все по-късно.

Така обаче самият процес на зачеване и износване често е усложнен заради възрастта й. Тя препочита да прави кариера, да пътува по света и в крайна сметка задълбочава кризата с раждаемостта.

Костов е категоричен, че жената трябва да роди първото и второто си дете между 20-ата и 30-ата си година, тъй като това е идеалната възраст. След 37-ата й година яйчниковият резерв намалява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване