Подновява се имунизацията с „Астра Зенека“

3426
Подновява се имунизацията с „Астра Зенека“
Снимка: Getty Images/Guliver

От днес в страната се подновява имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди безопасността и ефикасността ѝ, напомня БНР.

В официалната позиция се съобщава, че не е открита връзка между ваксината и случаите на тромбоза. Също от днес се възобновява и работата на електронния портал за записване за ваксинация, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Българският представител в Европейската агенция по лекарствата: Няма лекарство и ваксина, които да пазят на 100%

Няма лекарствен продукт и ваксина, която да бъде на 100% ефикасна и за това трябва да продължим да спазваме мерките след първата и втор...

„Създадена е организация чрез ваксинационните центрове, районните здравни инспекции, количествата ваксини ще бъдат предоставени на съответните места. Допуска се, ако има хора, които няма да се явят, също бъдат ваксинирани допълнителен брой лица, които се явят или са записани за съседни дни 12 -13 април“.

В 8,30 часа в Александровска болница  подновява работата на имунизационния пункт в здравното заведение за граждани, регистрирани в електронния портал и с насрочена дата 19 март, както и за хора, пропуснали имунизацията, заради спирането на ваксината. По такава процедура от 10 часа започват работа и ваксинационните центрове в болница „Св. Анна“.

Общо 10 страни членки на Европейския съюз обявиха междувременно, че подновяват имунизацията на населението си срещу коронавируса с ваксината на „Астра Зенека“. Освен в България, ваксинациите с препарата се подновяват от днес в Германия, Франция, Италия, Латвия, Литва и Кипър. От другата седмица това ще стане и в Нидерландия, Испания и Португалия. В Швеция обаче временната пауза продължава - заради смъртен случай, за който трябва да бъде разследвано дали има връзка с ваксинация с продукта на „Астра Зенека“.

Друга страна, която съобщи, че ще изчака с подновяването на имунизацията с продукта на британско-шведската фармацевтична компания, е Норвегия.

„Решението, изборът на хората ще бъде дали да се ваксинират с наличната ваксина или да изчакат, за да могат да упражнят правото си на избор“, коментира пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Редица страни в Европа възобновяват ваксинирането с AstraZeneca

След като днес следобед Европейската агенция по лекарствата излезе със заключение, че ваксината AstraZeneca е безопасна и ефективна, ня...

В какъв срок ще се реализира ваксинирането след паузата, която бе направена до изчакването на становището на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на „Астра Зенека“:

„Обмисляме вариант, при който записаните вече лица спрямо срока на изместване на датите за ваксиниране, да бъдат автоматично презаписани със съответния брой дни, в които не работеше порталът, занапред. Всички тези лица ще бъдат уведомени, че са презаписани за съответна дата, различна от тази, която теса избрали“, пояснява Жени Начева. „Право на техен избор е дали да я потвърдят или да откажат.“

На посочен телефон на избрания ваксинационен пункт може да се провери дали избраната ваксина е налична, но според заместник-министър Начева „идеята на електронното записване е да не се налага да звъним по телефоните“.

Ако не получат изрично съобщение, не се налага записалите се да звънят за потвърждение, че указаната от тях дата ще бъде спазена, уточни Начева.

Записванията са от датата на стартиране на системата за три седмици напред, припомни Жени Начева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com