X
 
 

Повече пари за лечение и извънболнична помощ приеха депутатите, но не колкото искаха БСП (ВИДЕО)

358 0
Повече пари за лечение и извънболнична помощ приеха депутатите, но не колкото искаха БСП (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
Парламентът прие рамката на бюджета на НЗОК за 2020 г.,. "За" чл. 1 от Закона за бюджета на НЗОК за следващата година гласуваха 109 народни представители, "против" - 71 и с 1 "въздържали се".

Общата сума на разходите и трансферите по бюджета на Касата за следващата година е 4, 7 млрд. лв.

Бюджет 2020 - под паравана за устойчивостта и предвидения нисък растеж

Депутатите продължават с разглеждането на законопроекта на държавния бюджет за 2020 година на първо четене. В проектозакона за държавн...

Първоначалният вариант на бюджета претърпя промени. Първоначално парите за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ бяха 244 млн. лв., за специализирана извънболнична помощ – 264 млн. лв., а за медико-диагностична дейност – 94 млн. лв. Между двете четения постъпи предложение на ГЕРБ парите да бъдат увеличени.

6 млн. лв.допълнително бяха отпуснати от резерва за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична меицинска помощ и 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност.

Парламентът отхвърли предложенията на БСП и ДПС в бюджета на НЗОК за 2020 г.

Следващата година разходите по бюджета на НЗОК нарастват с 394 млн. лв., отчитат от ГЕРБ

Следващата година разходите по бюджета на НЗОК нарастват с 394 млн. лв. спрямо 2019 г. Увеличават се средствата за първична медицинска ...

В рамките на дебата по рамката проф. Георги Михайлов от БСП заяви, че твърде много са въпросите. „Моята идея е и желание е да се спра на проблемите, които касаят лекарствената политика. След като и вие дойдохте да ни попитате защо и ние предлагаме увеличение на средствата в една система, която е неформирана, защото като цяло публичните средства, които се отделят в България отстъпват значимо на тези, които се отделят в целия ЕС“, каза проф. Михайлов. Той аргументира предложенията на БСП и уточни, че те касаят лекарствените средства. Социалистите искаха парите за здраве да бъдат увеличени от 4, 7 млрд. лв. на 4, 9 млрд. лв.

Д-р Нигяр Джафер от ДПС посочи,че при първото четене на бюджета всички са се обединили около становището, че трябва да се отделят повече средства за превенция, скрининг и ранна диагностика. „Това е европейската практика, така правят модерните здравни системи, защото е прекалено скъпо да се лекуват в късен стадий заболявания. Вие надхвърлихте нашите очаквания. Ние предложихме повече средства за първична извънболнична помощ. Предложихме да има 5 млн. повече, това, което вие предложихте 6 млн.лв.“, каза д-р Джафер.

От ДПС предлагаха здравноосигурителните плащания за първична извънболнична медицинска помощ да бъде увеличено от 244 млн. лв. на 249 млн. лв. лв. От Движението искаха повече пари и за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност, както и за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ, но предложенията им бяха отхвърлени.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 9-15 декември
Седмичен хороскоп за 9-15 декември

Овен През новата седмица ще имате възможността да уредите много неща в служебен план. Ще се отворят възможности, които е добре да не пропускате...