През декември можем да сменим личния си лекар

35798
През декември можем да сменим личния си лекар
Снимка: Getty Images / Guliver

През декември всеки здравноосигурен, който желае, може да направи смяна в избора си на лекар, съобщават от НЗОК.

За целта трябва да бъде попълнен специален формуляр /регистрационна форма за постоянен избор/. Регистрационната форма вече може да бъде разпечатана и от сайта на НЗОК. Здравноосигуреният гражданин попълва личните си данни и тези на досегашния лекар и се подписва. За децата, изборът се прави от техните родители. Попълнената регистрационна форма се предоставя на новоизбрания лекар като се представя и здравноосигурителна книжка.

НЗОК готви промяна по отношение на ТЕЛК

Промени в регламента за ТЕЛК и облекчаване на процедурите обеща новият директор на НЗОК д-р Румяна Тодорова в сутрешния блок на БНТ. То...

Не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран за смяната от пациента. Това става по служебен път. Общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на новозаписаното здравноосигурено лице от датата, на която е осъществен изборът и то се включва в пациентската му листа от тази дата.

Извън регламентираните срокове за смяна, промени в избора могат да се правят само при промяна на местожителството в друго населено място или прекратяване договора на лекаря.

Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие без да прави специален избор. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е задължително да представят здравноосигурителната си книжка и да са с непрекъснати здравноосигурителни права.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com