При спешност транспортен кувьоз ще се поставя в линейката на мястото на носилката

4154
При спешност транспортен кувьоз ще се поставя в линейката на мястото на носилката
Снимка: БГНЕС

При необходимост от транспорт на новородени с медицински проблеми към лечебни заведения с по-високо ниво на компетентност, от стандартните линейки ще се сваля механизираната носилка и на нейно място ще се закрепя транспортният инкубатор/кувьоз.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров на въпрос на народните представители от БСП Георги Йорданов и Румен Георгиев относно отсъствието на специализиран медицински транспорт.

Болницата във Велико Търново получи нова и модерна апаратура

Отделението по неонатология към болницата във Велико Търново получи нова и модерна апаратура. Това съобщи за Радио „Фокус“-...

Проф. Петров уточнява, че чрез поставянето на кувьоза в линейката, тя се превръща в специализирано транспортно средство, с което е възможно транспортирането на новородени с медицински проблеми. Става ясно също така, че поставянето на инкубатор/кувьоз е възможно в линейки от клас В и клас С в системата на спешна медицинска помощ, а с такива разполагат и самите лечебни заведения. Министърът на здравеопазването уточнява, че при стандартните линейки кувьозът се закрепва по същия начин, по който и носилката.

О писмения отговор става ясно, че България е получила 33 транспортни инкубатора/кувьоза по проект "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи в България, финансиран от ЕИП и Норвежкия финансов механизъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com