Приспособени срещу COVID-19 шнорхел-маски скоро ще бъдат пробвани в българска болница

6518
Приспособени срещу COVID-19 шнорхел-маски скоро ще бъдат пробвани в българска болница
Снимка: личен архив

Шнорхел-маски за гмуркане, приспособени за защита от коронавирус са на път към нуждаещите се български медици и пациенти.

Идеята, заимствана от италианската практика на борбата със заразата, бързо заинтригува ентусиасти и у нас. Появиха се български проекти за модификация на спортните съоръжения. В момента се изработват първите 100 бройки и скоро ще бъдат изпробвани в софийска болница, научи Actualno.com от един от инициаторите - финансистът Момчил Петров. Той и IT-специалистът и изобретател Михаил Ангелов, консултирани от д-р Благомир Здравков (на снимката) от Фондация за качествено детско здравеопазване, предлагат два варианта за алтернативно приложение на съоръженията за гмуркане – като лично предпазно средство и като шлем за неинвазивна вентилация при болни с дихателна недостатъчност.

"Става въпрос за модифициране на маски за плуване и шнорхелинг, които са на "Декатлон", уточни д-р Здравков и разказа: "Първоначалната идея за тях идва от френски инженерингов консорциум, съвместно с наши италиански колеги, като първата им идея е тези шлемове, тъй като прилягат много добре по контурите на лицето, да се използват за неинвазивна вентилация на пациенти, а на по-късен етап някому хрумва, че биха могли да се използват и като предпазни средства за персонала".

"Не сме измислили ние топлата вода. Новото, което привнасяме, е, че се опитваме да приспособим маските за шнорхелинг за филтрите "HME", които са налични в България", отбеляза Момчил Петров. Според него, най-добрият от проектите в тази насока се осъществява в момента в Чехия, в техния технически университет. "Но там има голямо количество филтри, които са NATO/RD 40 mm стандарт, а в България са изчерпани и работим с това, което е налично", отбеляза той. "В последната ми комуникация с чехите, те споделиха, че вече и те разработват вариант за HME филтри", добави Петров.

Българските модификатори възнамерявали да използват стандартните за тези маски филтри, но били насочени от д-р Здравков към много по-евтиния и ликвиден вариант – да бъдат адаптирани маските за т.нар. антибактериални филтри, които лекарите ползват при всички пациенти на апаратна вентилация и подлежащите на обща интубационна анестезия. "Хубавото на тези филтри е, че те категорично осигуряват защита срещу вируси и бактерии, евтини са, абсолютно достъпни са за всяко лечебно заведение със структура за интензивно лечение и анестезиология и за тях все още няма дефицит, тъй като се предлагат от много медицински фирми на достъпни цени", поясни д-р Здравков.

Той разказа, че още в началото на епидемията у нас, при първите съобщени случаи, с колеги опитали да намерят цели лицеви маски за респираторна защита на персонала, но наличностите в Западна Европа вече били блокирани и представителствата им в България отказали доставка.

Впрочем, междувременно "Декатлон" блокира и наличните в България маски от марката, която се модифицира. В официално съобщение към потребителите компанията обяви, че "маската е създадена и тествана за любителско гмуркане и това остава нейното предназначение" и предупреди, че модифицирането ѝ може да повлияе функционалността на продукта. "По никакъв начин не насърчаваме закупуването и модифицирането на наши продукти с цел, различна от основното им предназначение", заявяват от компанията, но и изразяват готовност във връзка с пандемията да сътрудничат на здравните институции и различни изследователски центрове или болници с цел установяване дали маската може да бъде модифицирана и дали подобни модификации са приложими. "Ако това се окаже вярно и използването ѝ бъде официално разрешено от компетентните органи, то последвалите промени в приложението на маската ще бъдат изцяло на тяхна отговорност", категорични са от компанията.

"В момента има 900 маски, които са блокирани в България от самия търговец – желае официално разрешение от Министерството на здравеопазването", коментира Момчил Петров и разказа, че екипът му е във връзка с компанията и със самия дизайнер на оригиналните маски, който се оказал българин, живеещ във Франция и сега си сътрудничат. "Комуникацията с дизайнера на оригиналната маска ни спести доста време и експерименти, тъй като той знае как работят въздушните потоци в нея, как са проектирани. Разказа ни как е проектирана маската и кое е правилно да се случва с потока на въздуха", сподели Петров.

Маска за гмуркане? Не, кислороден апарат!

Пандемията от коронавирус превърна респираторите в едни от най-важните устройства в света. Кислородните апарати са все по-необходими в ...

Той е убеден, че скоро след тестовете с първите 100 бройки, екипът му, работещ изцяло на доброволни начала, ще получи възможност да преобразува всички налични в България маски. Петров отказа да съобщи в коя българска болница ще се състои експериментът.

"Първо искаме да завършим добрата практика със 100-те маски за софийска болница. Това ще ни позволи да се обърнем официално към Министерството на здравеопазването, за да направим 900 маски за предпазване на медицинския персонал", сподели още Момчил Петров. "В последно време си сътрудничим с други екипи, които работят по същата кауза и това ни позволява да вдигнем мащаба, защото съединението прави силата", добави той, убеден в успеха на каузата.

"Предимството на разработваните от шнорхел-маски шлемове е, че когато те влязат в употреба, на колегите няма да им се налага да използват отделно маска за дихателните пътища, очила и шлем, тъй като маската на "Декатлон" покрива цялото лице, като горната ѝ част е отделна секция и всъщност осигурява широко зрително поле на този който я носи", поясни д-р Здравков. "За колегите, които биха ползвали такива защитни маски в самите звена, където има заразени и където се извършват инвазивни манипулации, е много важно да е съхранено цялото зрително поле на оператора, докато с предпазните очила това не е така. Пак зависи какви са очилата, но най-често ограничават зрителното поле", посочи той. "Очакваното голямо предимство на маската е, че не би следвало да се запотява. Сега това е голям проблем, особено когато трябва дълго да си с тези предпазни средства“, отбеляза още д-р Здравков.

"Предпазните средства са от жизнена важност за медицинския персонал. Такова ниво на протекция има алтернативи от тип противогаз, които са по-недостъпни и не предлагат толкова добро визионно поле", категоричен е Момчил Петров.

За другото преиначаване на шнорхел-маските - за обдишване, той поясни, че с малка модификация на маската може да се подава кислород. "Проектирахме и правим чрез 3D принтери клапани, които се свързват към болничните кислородни инсталации", уточни Петров и отбеляза, че това е продуктът, който първоначално е използван в Италия.

Прогноза от Вашингтон: България няма респиратори да посрещне пикът в края на април

Институтът за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета във Вашингтон прогнозира как ще се развие пандемията от коронавирус в...

Eто какво обясни за това приложение на маските д-р Здравков - "стъпката преди инвазивна вентилация, е неинвазивната, която за пациенти с коронавурсна инфекция се препоръчва да се извършва с каска или шлем – устройства, които в България почти няма в интензивните отделения. Идеята да се ползва каска или шлем за неинвазивна вентилация е, че с тях има много по-малко аерозолно разпръскване, което води до намален риск от зараза. Ако има голямо аерозолно разпръскване от пациента при други способи на неинвазивна вентилация – лицева маска или назална канюла, има опасност от зараза на персонала и околните. Затова именно най-напред са започнали да използват тези приспособени от шнорхел-маски шлемове в Италия, после и колеги във Франция и сега вече са много разпространени".

Д-р Здравков е категоричен, че до тяхното използване за пациенти може да се прибегне, след като целият наличен медицински ресурс за дихателно подпомагане е изчерпан. "Все пак това е немедицинско средство и пациентът трябва да попълни декларация и да даде информирано разрешение за тази процедура. Той трябва да е на ясно, че това е адаптирано устройство с немедицинска цел на производство", отбеляза д-р Здравков.

Запитан кога очаква да влязат в българската практика приспособленията, той категорично заяви: "Специално за пациентите, а и за защитата на персонала, трябва да кажем, че докато не се тестват тези маски и специалистите не кажат: "ОК, вършат работа", ползването им ще е неоторизирано". Наистина трябва време, смята той и коментира: "Тук, при нас нещата се случват по-бавно, отколкото ни се иска. Колегите от Италия са действали доста по-бързо, но притиснати от обстоятелствата". Д-р Здравков подчерта, че става въпрос за немедицинско изделие - "това не е медицинско изделие, то е спортно изделие, адаптирано за медицински цели и подлежи на изпитвания".

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 13 април"

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com