Проф. Илко Гетов очаква COVID-19 да стане ендемичен

2403
Проф. Илко Гетов очаква COVID-19 да стане ендемичен
Снимка: Actualno.com

Проф. Илко Гетов от ЕМА очаква в следващия сезон коронавирусът да стане ендемичен, така че да се работи и да се даде зелена светлина на бивалентни, поливалентни и панвалентни ваксини. 

Пред БНТ той обясни, че новите лекарства, разработени на принципа да блокират репликацията на вируса, няма да решат генералния проблем с общата защита на хората и предпазването от коронавируса. Лекарствата не могат да се използват масово и няма да бъдат без лекарско предписание, а по всяка вероятност няма да ги има в аптеките, защото ще са доста скъпи, поясни той. И напомни - такива лекарства се вземат до 4 дни след симптоми, за да се улесни възстановяването на организма и да не се стига до болница.

СЗО посочи при какво условие най-тежкият етап от пандемията може да приключи още през 2022 г.

Ако проблемът с неравномерното разпределение на ваксините и медикаментите срещу коронавирус бъде решен оперативно, най-сериозните после...

Жени в детеродна възраст ще имат ограничения от лекарствата за COVID-19, уточни проф. Гетов. 

Няма да има сценарий, при който хората да отидат в аптеката и да поискат такова лекарство само, защото нещо им драска в гърлото, изтъкна проф. Гетов.

Той уточни, че Омикрон протича по-леко и по-рядко се стига до болнично лечение, но трябва да продължим да спазваме мерките. Той се надява да бъдат създадени денонощни ковид зони и да се добавят още няколко показателя в плана на правителството за справяне с коронавируса.

Проф. Гетов добави, че сертификатите след бустерна доза важат една година, но това, което е становището на Европейската агенция е, че честото прилагане на бустерни дози в рамките на следващата година не е най-подходяща стратегия за справяне с пандемията. Бустерите от моновалентните ваксини, които са разрешени за употреба не би трябвало да се препоръчват като стратегия, а трябва да се работи за така наречените бивалентни ваксини, препоръча проф. Гетов.

Българската болнична асоциация: Когато има нужда, легла се откриват навсякъде

Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация увери, че когато има нужда, легла се откриват навсякъде и когато има необходимост, ...

„Само бустерите сами по себе си не водят до необходимото ниво на защита. В България малко се оформи феномен, защото Омикрон се насложи на опашката на Делта варианта“, изтъкна той. По думите му, това се вижда при интензивните легла - там няма значимо намаление, докато например в Дания за половин месец интензивно болните са намалели значително - от 82 на 52 души! Там обаче е и едно от най-високите нива на ваксинационно покритие.

Проф. Гетов отбеляза, че все още сме далеч от 50-те процента на ваксинация, като продължаваме да бъдем разделени за ваксинацията. Няма друга ефективна стратегия за справяне с коронавируса, освен ваксинирането, акцентира той. И апелира хората да не се притесняват от качеството и безопасността на ваксините, защото са разрешени по най-добрите стандарти. 

Още: Проф. Илко Гетов: През втората половина на 2022 г. COVID-19 ще се самоунищожи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com