Проф. Илко Гетов: Още тази година ще има лекарство срещу COVID-19

8287
Проф. Илко Гетов: Още тази година ще има лекарство срещу COVID-19
Снимка: Thinkstock/Guliver

Още тази година ще има лекарство срещу COVID-19. Това съобщи за "Монитор“ представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов. По думите му се очаква препаратът да се появи през втората половина на 2021 година.

Проф. Илко Гетов обясни, че на този етап в битката срещу COVID-19 е влязъл "Ремдесивир", който още миналата година през юли беше разрешен за употреба. По думите му, в момента се разработват и оценяват много усилено така наречените моноклонални антитела, които под формата на самостоятелно приложение или коктейл да се прилагат на пациенти, които вече са развили симптомите на COVID-19.

СЗО: "Ивермектин" като лечение на COVID-19 само в клинични изпитвания

Световната здравна организация препоръчва използването на „Ивермектин“ като лек за коронавирус само в клинични изпитвания. ...

"Очаква се в бъдеще, може би до края на годината, да се появи противовирусен продукт, който ще е за перорална употреба. Наблюдават се и други, стари, известни и използвани лекарства, които сега се прилагат и за лечение на COVID-19“, добави проф. Гетов. Той обясни, че Европейската агенция по лекарства наблюдава разработването на над 80 ваксини срещу COVID-19. Проследява се докъде е стигнала работата по тях и какъв е техният потенциал. Над 150 пък са терапиите, които се разработват и следят от Европейската агенция по лекарства. Това дава надежда във втората половина на 2021 да има и лекарство за лечение на COVID-19. Проф. Илко Гетов уточни, че засега акцентът са ваксините срещу вируса, защото е далеч по-ефективно да се предпазват хората, отколкото да се налага да се лекуват.

Ваксинацията по света и у нас тече с пълна сила. Вече има четири одобрени препарата на територията на Европейския съюз. Три ваксини вече се използват и в България - това са препаратите на Pfizer, AstraZeneca и Moderna. Последната одобрена ваксина е на "Янсен". Тя е аденовирусна, еднодозова е и се съхранява при стандартни условия. Всичко това е предпоставка да бъде много по-лесна и удобна за приложение, особено в практиката на общопрактикуващите лекари и техните пациенти. Ваксината на „Янсен“ ще започне да се използва още през следващия месец, като у нас се очаква първата доставка да е около средата на април. Така очакваната от много хора руска ваксина пък се очаква да бъде одобрена през лятото.

"Все още не се знае кога ще бъде готов заводът за ваксини у нас", обясни още проф. Илко Гетов, но по думите му това няма да е в близките месеци. Той обясни, че няма информация какви ваксини ще се произвеждат в Разград, като допусна, че е възможно и да са ковидни. "Доколкото знам, това, което се създава в Разград, е по проект ХЕРА на Европейската комисия за изнесено производство на ваксини с цел усилване на капацитета, в смисъл за произвеждане на повече ваксини на различни места в ЕС“, обясни проф. Гетов. Той изтъкна, че в България се произвеждат много ваксини, и посочи, че българският производител "Булбио“ произвежда ваксини за БЦЖ, с което е световноизвестен. Предстои да се разбере кой от известните производители ще припознае завода и ще започне да произвежда препаратите си в завода за ваксини в Разград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com