Проф. Ива Христова: Пикът на новата COVID вълна ще е през август

5195
Проф. Ива Христова: Пикът на новата COVID вълна ще е през август
Снимка: БГНЕС

Новият подвариант на „Омикрон“ е многократно по-заразен. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред bTV. 

Всъщност, като говори за подвариант, тя има предвид BA.5, но и BA.4 е част от двете генетични линии, които предизвикаха вълна в Европа. И изглежда, че те далеч няма да са краят: Нов подвариант на Омикрон от Индия може да е нова стъпка коронавирусът да стане изцяло нов вирус

В България няма случай на неизяснения хепатит при децата

Няма случай на острия хепатит с неясен произход в България. Това стана ясно от думите на директора на Националния център по заразни и п...

По думите на Христова, пикът у нас от BA.5 се очаква през август. Няма съществено натоварване и претоварване на здравната система в Западна Европа и не очаквам да има и у нас. Много по-заразен е, но се натрупва имунитет от преболедуване и ваксиниране, подчерта проф. Ива Христова.

Не така обаче смята британският пенсиониран проф. Джон Кемпбъл. В активната си кариера професорът се е занимавал с обучаване на медицински работници. Той се опасява, че BA.4 и BA.5 всъщност показват как вирусът повече се връща към най-смъртоносния досега вариант Делта, защото вероятно вирусът пак почва по-лесно да слиза към белите дробове. Проф. Кемпбъл цитира две изследвания в подкрепа на опасенията си в свое предаване в YouTube канала си (поддържа този канал от 2008 година насам) от 5 юли:

Симптомите на новия подвариант са свързани с повишена температура, но не толкова висока (37.5-38), болки в ставите, мускулите и гърба, стомашно-чревни проблеми, поясни тя. 

Проф. Ива Христова каза кои възрастови групи се разболяват от Грип А

Няма друг вид освен Грип А, като е възможно в края на грипната епидемия да се открият и други варианти на грипа. Грипът е малко по-тежъ...

Проф. Ива Христова добави, че има единични страни, някои от които съседни на нас с доста по-висока заболеваемост. Петият подвариант на Омикрон си запазва способността да предизвика не толкова тежки заболявания, уточни проф. Христова.

Според нея рано или късно отново ще сложим предпазните маски, особено на закрито. Тя вярва, че хората ще започнат да се ваксинират срещу коронавирус, защото ваксината е най-добрата превенция. Всички разчитаха на това, че лятото вирусът няма да издържи и ще бъде унищожен, но вирусът е стабилен и трябва да го имаме предвид, предупреди проф. Христова.

Поне 4 месеца трябва да са минали, за да може хората да са си поставили четвъртата бустерна доза. След шестия месец ваксината е наложителна. Добре е за всички да се предпазят, защото имунитетът спада, а вирусът се променя, каза още проф. Христова.

Още: Рекорден брой оздравели след заразяване с COVID за денонощие у нас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com