Проф. Иво Петров: Ние сме на едно от най-благоприятните места в Европа

4889
Проф. Иво Петров: Ние сме на едно от най-благоприятните места в Европа
Снимка: Actualno.com

Подготвеността на нашата здравна система за посрещане на тази и по-тежки епидемии е на изключително добро ниво. Натоварването на нашите интензивни легла с пациенти позитивни по COVID-19 е едно от най-ниските в Европа и капацитета на нашата здравна система е поне десетократно по-голям.

Това заявява в отворено писмо до медиите проф. Иво Петров, завеждащ Клиника по кардиология и медицински директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ.

Писмото на професора и известен и уважан кардиолог е по повод участието му в сутрешен блок на една от националните медии, в което, в отговор на въпрос на водещия: "тъй като видяхме, че някои болници вече изпитват затруднения заради COVID-19, очаквате ли голям натиск на здравната ни система и дали тя може да може да издържи?" "Ако се запази това ниво - не", отговори проф. Петров.

Проф. Иво Петров: Системата ще издържи, ако COVID-19 запази темповете на разпространение

"Ако се запази това ниво на разпространение на COVID-19 здравната ни система ще издържи." Това заяви пред btv националният консултант п...

С писмото си проф. Петров внася яснота относно неговото лично мнение по повод развитието на епидемията с COVID-19 в нашата страна.

"Въпреки, че не съм специалист по епидемиология, не мога да не изразя своето мнение като лекар и човек, който се вълнува от здравеопазната политика в страната.

Категорично смятам, че понастоящем подготвеността на нашата здравна система за посрещане на тази и по-тежки епидемии е на изключително добро ниво. Натоварването на нашите интензивни легла с пациенти позитивни по COVID-19 е едно от най-ниските в Европа и капацитета на нашата здравна система е поне десетократно по-голям. Както много добре се вижда от статистиката, смъртността на брой заболели у нас намалява и се приближава до тази в Швеция и Германия, т.е. до страните, чиято здравна система най-добре се справя, въпреки високия брой заболели в тези страни, т.е. превенцията в тези страни е дори по-неефикасна.

Очевидно навреме предприетите ограничителни мерки в нашата страна доведоха до облекчаване на натиска върху здравеопазната ни система и дадоха възможност както на Министерство на здравеопазването така и на отделните болници да въведат необходимите организационни и персонални изменения, които да подготвят системата за посрещане на различни сценарии.

Проф. Иво Петров: Има няколко съществени болести, до които COVID-19 води

Свидетели сме на гръмки изказвания в различни посоки за различни средства за лечение на коронавирус – бих се въздържал от комент...

На всички, които са гледали моето изказване в сутрешния блок на телевизия BTV днес (7 октомври 2020 г.) e ясно, че в нито един момент не съм твърдял, че нашата здравна система няма да издържи, а напротив, че дори няма нужда от затягане на мерките. Защото при тези нива на ежедневна заразеност на 100 000 души население сме на едно от най-благоприятните места в Европа и е повече от очевидно, че както превантивната така и здравната стратегия у нас в момента функционират изключително добре.

Радвам се, че институциите и професионалните дружества работят в колаборация и че въпреки настоящата “COVID” обстановка, пациентите със заболявания изключително важни от медикосоциална гледна точка за нашето общество - като сърдечно-съдови, онкологични, ендокринологични, отново имат необходимия достъп до навременна и ефективна здравна помощ, каквато им се полага с цел подобряване на тяхната прогноза и качество на живот.

Сигурен съм, че с общи усилия и следвайки ежедневно променящата се епидемична ситуация и създавайки и прилагайки модерни методи за превенция и лечение на тази нова за нашата планета инфекция, човешката популация ще оцелее и изводите, които ще си извадим и научните открития, които ще направим в хода на пандемията, ще ни направят по-силни. Горд съм, че много наши изследоватески и научни екипи не са прости наблюдатели и „послушници“ на това, което се прилага в другите страни, а са създатели на модерни методики по темата, които ще бъдат следвани от международната медицинска общност в бъдеще.

Благодаря на всички за усилията, милосърдието и взаимопомощта в тази тежка за всички нас ситуация и още веднъж моля за коректност и точност в предаване на думите!", подчертава проф. Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com