Проф. Иво Петров: Има няколко съществени болести, до които COVID-19 води

16156
Проф. Иво Петров: Има няколко съществени болести, до които COVID-19  води
Снимка: БГНЕС

Свидетели сме на гръмки изказвания в различни посоки за различни средства за лечение на коронавирус – бих се въздържал от коментар за Витамин Ц. Споделям собствен опит. Нямаме специфично средство срещу COVID-19. В нашия опит ние използваме едно класическо средство, което е отдавна познато, но което се оказва доста ефикасно в ранните фази на заболяването и това е йонизиране на въздуха, йонизиране на водата. Започнаха да излизат и международни ръководства за обеззаразяване на средата. В България имаме едни от най-добрите средства за това – благодарение на българският изобретател проф. Жеко Ганев. Това каза пред БНТ кардиологът проф. Иво Петров.

Инж. Жеко Ганев: Коронавирусите умират при третиране с атомен кислород

Значително понижение на новите случаи на коронавирус в България, над 10 млн. са оздравели по света

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България традиционно е по-нисък от обичайното като абсолютна стойност за началото на седм...

Има няколко съществени физически нарушения, до които вирусът води заради реакцията на организма ни. И това е свързано както с намаляване на кислородното съдържание, така и с повишена склонност към тромбообразуване и повишена склонност към възпаление. Още в началото забелязахме разминаване между вирусното число и и покачването на възпалителните и тромботичните усложнения, което в страни с много повече случаи от нас се доказа. Тези, които по-тежко преживяват инфекцията, имат такива следващи, последващи нарушения, които нямат връзка с числото на вируса, каза професора.

При хора със сърдечно-съдови заболявания смъртността е най-висока. Има послеефект – дори колеги бяха изписани от болница, а се оказа, че има последици, които се проявяват после, дори понякога фатални. Има показатели, които трябва да се наблюдават – както тромбозите, така и сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ). Според статистика от вчера в САЩ – при тях смъртността е най-висока. ССЗ не са предпоставка за инфекцията. Не, това не е вярно, но хората, които имат такива заболявания, са по-застрашени, защото те са по-податливи и на тромбообразуване, и на възпаление, и на намаление на кислорода в кръвта, обясни проф. Петров.

Трябва да има лабораторни изследвания поне 2-4 седмици след прекратяване на активната инфекция. И да се наблюдава клиничната картина – задух, кашлица - характерни за намалено кислородно съдържание, каза той.

Има вече и клинични ръководства за големите болезнени уроци в международен мащаб, а именно - оставихме тежките други заболявания. В началото на пандемията острите кардио случаи намаляха с 30-40% и след това юни се оказа, че се възстановиха. Защо? В периода на намаление – имаме изключително забавяне на постъпването на такива пациенти. Те са били възпрепятствани по 2 причини – заради късен контакт с лекар от страх от COVID-19. И втори – забавяне при подготовката на екип, за да лекува пациента. Те доведоха до забавяне на терапията и на неявяването и на късното явяване на пациента в болницата и екипите. Тежък урок, който научихме от COVID-19 – да обръщаме внимание на всички болести, обобщи професорът.

Още двама с коронавирус в дома за възрастни хора „Възраждане“ в Русе

Още два случая на коронавирусна инфекция са установени през последното денонощие в дома за възрастни хора „Възраждане“ в Ру...

Едни от най-сигурните места в момента са болниците, защото се обеззаразяват ежеминутно, както и повърхностите – те са безопасно място от гледна точка на заразяване. Добре би било да се избягват струпвания на повече хора. Това отново опира до мечтата ни да имаме електронно здравеопазване – да можем да издаваме електронна рецепта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com