Проф. Кантарджиев: Мерките сигурно ще се удължат - нищо ново и страшно, надценихме хората

4721
Проф. Кантарджиев: Мерките сигурно ще се удължат - нищо ново и страшно, надценихме хората
Снимка: Министерски съвет

Днес премиера събира щаба и здравния министър. Лекарите – специалисти в щаба настояваме за "трите Д" – дисциплина, дезинфекция и дистанция. В интерес на твоето здраве и здравето на околните. Много е вероятно извънредната епидемична обстановка да бъде удължена. Това е политическо важно решение. Всичко се взима със сериозни аргументи. За всичко е мислено предварително какво ще се направи, ако стане така или иначе. Нищо трагично няма да има. Нищо ново няма да има. Просто да не се събираме много хора, често да си мием ръцете и нищо извънредно и ужасно. 

Това каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Лично аз не съм за затваряне на населени места, а за тваряне на хора под карантина. Ако могат да се затворят няколко къщи или квартал или семейство е много по-добре. Никакви контакти навън, роднини да носят храна и лекарства за карантинираните, каза той.

Не може да се каже, че е грешка отпадането на мерките, когато се решава на политическо ниво. Обикновено се разчита, че хората вече знаят какво да правят. Последните 10 дни обаче показаха, май че малко беше надценено съзнанието на хората. Гледам ги събират се близко, като отвързани. Нямаше нужда, чак толкова да се скъсява дистанцията, подчерта професора.

РЗИ потвърди, че учителки от детска градина в София ходили в Сърница, но не знае там ли са се заразили

Според експерта, родителите на децата в ДГ 50 в район Възраждане в София трябва да се изследват за коронавирус, особено ако са от първата линия контактни лица: Когато са били в близък контакт за повече от 30 мин. без предпазни средства, трябва да се тестват – това са контактните от първи ред, каза той и добави, че материалите от София се работят в Столичното РЗИ и до часове резултатите ще са готови.

Има данни, че безсимптомните носители на коронавирус почти не заразяват

Предаването на коронавируса от безсимптомни заразени е "въпрос с много неизвестни", заявиха от Световната здравна организация (СЗО). К...

Вчера беше натоварен ден заради пробите от РЗИ-Смолян – предишния ден бяха 173 взети проби, от тях 50 положителни. Днес 35 са готови, а още 35 се чакат до обяд, отговори Кантарджиев на въпроса ясни ли са резултатите от пробите в Доспат и Сърница.

В момента не може да се каже, че не се правят проби в страната. Дали от 100 проби, положителни ще бъдат 5, 15 или 30 – зависи откъде се взимат. Ако са от клъстър, както в Смолян в момента, обикновено тогава имаме много положителни проби, обясни професорът.

В момента големият брой на случаи, който наистина ме притесняват, е клъстърът в Смолянско, Шуменско и Сливенско. В София нямаме кой знае колко нови случаи, подчерта Кантарджиев и допълни, че след няколко дни ще може да каже дали имаме нов пик на болестта в момента.

По-малко заразени с коронавирус на дневна база и болни учителки в детска градина в София, картината по света

Мерките не са кой знае какви и колко тежко отразяващи се на психическото състояние на хората. Пликче с маска – слагащ я в магазин, аптека. В градския транспорт. Когато си в заведение – винаги гледай да си на открито, да си по-далеч на масата. Не целувай приятели, които не си виждал отдавна, започна да изрежда отново професора.

Изглежда за коронавируса има значение каква кръвна група си

Ново проучване свързва кръвната група с чувствителността към коронавируса, предаде БГНЕС, позовавайки се на BBC. Данните, изрично обяв...

Започнаха много хора да се събират на големи групи, да ходят на тесни пространства, а дори и да се събират без маски, това ме притеснява много, каза той по повод футболните срещи и мачове, които отново започнаха

По-навънка и по-нарядко, и не бива да се събират много хора, лошо е да не стане това, което стана в Италия след футболни мачове, подчерта Кантарджиев.

Междинни резултати от масовото тестване в Пловдив

Тестовете от Пловдив се бавят, защото искат да го изпипат, коментира дългоочакваните резултати на изследването на имунитета в Пловдив професора." Българинът винаги казва "да, ще се изследвам", но като му оставиш време да помисли и той дава заден ход. Изследването показва наличие на антитела. Не е висок процентът на хората с висок процент на антитела, но ги има." За пример Кантарджиев даде Швеция, където след подобно изследване с PCR се оказва, че средно циркулацията на вируса сред населението е по-ниска от 1 %.

Най-вероятно се изгражда имунитет и организмът разчита повече на клетъчния имунитет, коментира той." Ако си бил в контакти с други вируси има по-голяма вероятност да изкараш болестта по-безпроблемно."

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 10 юни

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) продължава да е...

Защо СЗО поднови клиничните опити с хидроксихлорохина?

Когато се правят послания към обществото не трябва да са крайни. Когато СЗО излезе преди две седмици и каза няма да правим повече клинични тестове за хидроксихлорохина - има вероятност вече да имат напреднали изследвания за ваксина. Това е смесване на медицина с лобизъм, а още по-грозно е да се смеси медицина с политика, коментира Кантарджиев.

Засега у нас се използва успешно лечение, предложено още февруари-март, коментира Кантарджиев. Ще сме отворени за ваксина и специфично лечение при предложение, допълни той.

Нещо хубаво да кажем - вече трета седмица няма случай на морбили в страната похвали се професора. Това е много важно и дано не мине под сянката на короанвируса.

Скоро да си кажем същото и за коронавируса. "Малко трябваше да спазваме мерки бе, две седмици, бе,ей големия зор.", завъши Кантарджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com