Профилирани прокурори ще отговарят за насилието над лекари във всеки регион

1363
Профилирани прокурори ще отговарят за насилието над лекари във всеки регион
Снимка: Gettyimages.com

Във всяка районна прокуратура ще има дежурен прокурор, който ще отговаря за посегателствата над медици, обяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща за овладяване на агресията над медици с министрите на вътрешните работи и здравеопазването Валентин Радев и Николай Петров. В нея участваха и директори на болници и представители на лекарския съюз, а поводът е нападението над д-р Албена Гагова от АГ "Шейново".

И в момента в цялата страна има дежурни прокурори, което значи, че занапред във всеки район ще има профилиран магистрат, който ще отговаря за инциденти с медици. Не е ясно обаче какво точно ще правят дежурните прокурори, при положение че според статистиката, цитирана от Цацаров, през 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателство срещу медицински специалисти, при които са осъдени четирима - 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба. През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъдено е 1 лице - на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства и са осъдени четирима - двама условно и на двама е наложена глоба.

Жребият изпрати разградския прокурор Огнян Дамянов във ВСС

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Разград Огнян Дамянов ще е новият член на висшия съдебен съвет. Изборът му стана чрез жребий между ...

До 10 дни указанията на Цацаров ще стигнат до прокурорите в цялата страна. Според него набелязаният пакет с мерки срещу насилието по болници и над спешни екипи ще даде първи резултати около 30 ноември, пише в. "Сега".

Мерки ще предприеме и здравното министерство. Трябва да се осигурят всички линейки с паникбутони, GPS системи и директна гласова връзка с полицията или охранителни фирми. Полицията пък ще направи обследване на всички болници, в които има спешни приемни отделения, и ще изготви предписания към мениджърите. "След това директорите трябва да поемат грижата, колкото и да струва, за да подсигурят сигурността на лекари и пациенти", коментира министър Радев. Предвид тежкото финансово състояние на болниците тези предписания трябва да са реалистични, допълни Цацаров.

"Не можем да бъдем пасивни ползватели на сигурност", коментира от името на директорите и.д. началник на Военна болница Венцислав Мутафчийски.

"Ако не осъзнаем, че национален приоритет са ни и лекарите, и пациентите, е излишно да провеждаме каквито и да е било срещи. Не сме със съзнанието, че ще променим възпитанието, образованието, социалната среда или отношението към медиците. Но поне набелязахме конкретни мерки. А лекарите - и д-р Гагова, и всички нейни колеги, заслужават тази стъпка напред", коментира Цацаров.

Ненков: Сега нападателят на лекарката от "Шейново" ще се окаже с хипертония и вътреоточно налягане

Очаквам сега мъжът, пребил лекарка в „Шейново”, да се окаже с хипертония, вътрeочно налягане, може и дискова херния да полу...

За тази година само регистрираните форми на насилие над медицински екипи са 52 случая, каза министър Николай Петров. "Около половината от тях са чиста физическа агресия", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване