Лекарите излизат на улицата

3329
Лекарите излизат на улицата
Снимка: БГНЕС

Белите престилки излизат на улицата. Лекарите от болница „Шейново” утре ще протестират, Българският лекарски съюз ги подкрепя. Това съобщи пред bTV Таня Андреева, която е била на смяна заедно с пребитата д-р Албена Гагова.

Тя пострада на работното си място от баща, който настоявал да получи плацентата на новороденото си бебе. Гагова е била в безсъзнание и е със счупен нос, комоцио, разкъсана устна и множество наранявания. Нападателят е задържан.

Андреева припомни, че през 2013 г. беше криминализирано нападението над лекари и от тогава до момента са единични случаите на осъдените, а нападението над лекари е ежедневие.

„Те минават просто като новина в новинарските емисии и след 3 дни всички са забравили. Има случаи, в които лекарите повече не могат да продължат да изпълняват професията си, защото са с увредени очи, счупени ръце и т.н.”, заяви Таня Андреева.

Пиян руснак нападна лекарка в Хисаря

В ареста е прибран 58 годишният Владимир Сахаров, руски гражданин, който живее от три години в Хисаря. На 7 юни тази година той се обад...

Тя допълни, че лекарите все повече се обединяват и все повече излизат единни от тези ситуация, твърдо решени повече да не допускат такива случаи. "Всички колеги, с които говорих тези дни, казаха, че това вече е нетърпимо. Очевидно е, че трябва да се излезе на улицата, на протест, защото се превърна в някаква традиция да се обръща внимание, ако има протест", каза още тя.

Към протеста утре ще се включат пациенти. Той ще бъде подкрепен и от Българския лекарски съюз, както и от лекари от болници в София и страната, обясни д-р Таня Андреева, лекар в "Шейново" и бивш здравен министър. Протестът няма да е ефективен, а ще е с лентички, но когато имат възможност, лекари ще слизат при пациентите, които ще се включат в демонстрацията.

Андреева обясни, че е била дежурна в деня на нападението, но се е намирала в друга клиника, където е извършвала манипулация.

"За всички беше шок, че това се случи на лекар от нашата болница и на д-р Гагова конкретно", каза Андреева.

Тя не можа да обясни защо точно бащата е искал плацентата на бебето си, но обясни, че подобен разговор е воден предварително. Тогава на бащата е обяснено, че в случая става въпрос за биологичен продукт и той не може да бъде изнесен просто така от болницата, а се изискват определени документи.

Биячът на лекари в Бургас остава за постоянно в ареста

Районният съд в Бургас остави за постоянно в ареста 22 годишният Кирил Нойков, който в ранните часове на 24 май нападна и преби лекари ...

Не е имало отказ, а е имало уговорка за отлагане, за да се уреди документално въпросът, в противен случай отговорност носи лекарят.

Андреева уточни, че в годините се е случвало да се иска плацентата, но това се е случвало от други болници - искани са ципите на плацентата, за да се използват при тежки изгаряния. Възможно е от плацентата да се извличат и стволови клетки, но това също става при ясни правила и с ясна процедура.

Таня Андреева каза още, че след нападението е разговаряла със свои колеги, които са ѝ казали, че на места нападенията срещу лекари е ежедневие. Такъв пример в ИСУЛ.

"Много лекари след това не могат да изпълняват задълженията си заради увредени очи, счупвания. Д-р Гагова поне месец няма да може да изпълнява задълженията си, какво става с нейните пациенти през това време", каза тя.

Андреева допълни, че може да се наложи от "Шейново" да разговарят и с премиера Бойко Борисов, като се надява и на неговата подкрепа по въпроса, още повече че сестра му също е лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com