Протестиращи медицински сестри: Няма разделение, цари страх от лекари като д-р Ангелов

5157
Протестиращи медицински сестри: Няма разделение, цари страх от лекари като д-р Ангелов
Снимка: БГНЕС

Нов палатков лагер в София има от вчера. Медицински сестри го изградиха пред ресорното министерство в знак на протест срещу нереформираната с години здравна система. Срещнаха се с министъра, но без резултат. Пет палатки и разпънати плакати: "Без търговски дружества в здравеопазването", "Здравето не е стока" и "Борба и солидарност - това са пътищата напред!" посрещат работещите в администрацията тази сутрин.

По думите на медиците, те не протестират с нови искания, а настояват от години за едно и също - по-добри условия на труд, достойно заплащане и реформиране на системата.

Медицински сестри на палатки пред здравното министерство

Медицински сестри от страната ще излязат на безсрочен протест днес пред сградата на Министерството на здравеопазването. В 18:30 часа те...

„Нашите искания не са променени повече от година и половина и няма да ги променим. Болниците не са търговски дружества и здравната система се нуждае от изграждане на ново. Нуждаем се от нова система, в която пациентът ще е в центъра, а не някъде по кьошетата да е превърнат в касичка", коментира една от протестиращите пред БНТ.

Разделение между сестрите няма, категорична беше тя. "По -скоро в голяма част от медицинските сестри има натрупан страх, от такива лекари като г-н Анелов (бел.ред. Костадин Ангелов - настоящ министър на здравеопазването и бивш директор на Александровска болница), колкото и така да звучи, но е факт. В Александровска болница цари страх. Никой не смее да излезе и да каже какво се случва там. Така е и в цялата страна. Стигнали сме до етап, в който сме превърнати в едни безмълвни роби и ако някой си вдигне главата - репресии. Не ме е страх да го кажа, защото и ние сме минали през това нещо. Така че затова всичко е "Цветя и рози", но не е. И точно г-н Ангелов би трябвало да знае какво се случва в Александровска болница, и не само там. Знаете ли, ако сега трябва да се направи акредитация на всички болници, те трябва да се затворят, защото не може което и да е отделение да работи с 3,4 или 5 сестри. 5 или 6 е максимумът в момента в 90% от болниците", обясни тя.

И подчерта, че в момента се компенсира с допълнителни дежурства, които многократно надвишават позволените 150 часа. "Затова тихомълком се опитват да вкарат 300 часа (бел.ред. - извънреден труд в Колективните трудови договори, през Кодекса на труда). Защо? Да ви увеличим заплатите, чрез извънреден труд. Не искаме извънреден труд, искаме да се приберем в къщите си", категорична беше тя.

Причината не е само коронавируса, а стар проблем, подчерта друга протестираща сестра. "Проблемът е в цялата система като такава. Тя не е изградена да здравеопазва, а да краде и да търгува с вашето здраве. Това, осъзнавайки го, много от нашите колеги заминаха зад граница."

Медицински сестри на протест срещу репресиите срещу техни колеги (СНИМКИ)

Медицински сестри от Синдиката на медицинските специалисти протестират пред многопрофилната болница по белодробни болести "Света София...

Протестът остава безсрочен до "движение по исканията" на медиците. Те обявиха, че искат оставката на всеки - "министър, правителство", който не изпълнява задълженията си. "Ние сме тук, за да ги накараме да си свършат работата", категорични са те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com