Протестиращи поискаха незабавна оставка на Петър Москов

2093
Протестиращи поискаха незабавна оставка на Петър Москов

Незабавната оставка на министър Петър Москов поиска лекари и протестиращи, събрали се тази вечер пред сградата на здравното министерство.

Още с призива за протеста организаторите му отговориха на въпроса защо искат тази оставка.

„Вече година и половина най-шумният министър - д-р Москов, налага хаотични решения в сферата на здравеопазването, които не постигнаха никакъв положителен ефект, а предизвикаха единствено хаос в системата”, казаха протестиращите и заявиха, че действията на екипа му по същество нямат характера на здравна реформа. Смяната на мениджъри в здравните заведения и назначаването на „новите“ любимци, не прави никого автоматично „реформатор“.

Според протестиращите в момента здравната система не работи в услуга на пациентите, а по-скоро обслужва търговците, информира БГНЕС.

Търговете за ваксините са показателни за ширещата се корупция в системата. „С вредните си действия министърът на здравеопазването настрои срещу себе си практически всички звена в системата на здравеопазването – от пациентите и техните организации до самите медицински специалисти”, казаха организаторите на протеста и настояха за незабавната оставка на Петър Москов от поста министър на здравеопазването.

„Съвсем неслучайно избрахме протестът да го направим днес, в навечерието на личния празник на д-р Москов – 1 април”, каза пред БГНЕС Стефан Иванов, председател на ПП "Движение Демократично действие - Д3". Те имат голямото желание да покажат, че в България все пак има и политически общности, които са готови да се борят за някаква промяна.

Няма министър по света, който да бъде наречен от собствената си гилдия – трафикант на ваксини и да има моралното основание да продължи да бъде такъв. В този смисъл ние имаме едно, единствено политическо искане и това е незабавната оставка на министър Петър Москов, който направи чудото и обедини срещу себе си всички”, каза Иванов. Той добави, че са получили подкрепа и от пациентски организации, и от други обществени и граждански организации, представители на други политически парии.

Плакат, на който е изобразен Пинокио, а до него Петър Москов с пораснал нос, носеха хората на протеста. В ръцете си държаха и надписи с „оставка”. Имаше хора в бели тениски в знак на съпричастност с лекарската гилдия.

„Ние смятаме, че протестът е най-естественото нещо, което може да се случи на този етап и искането на оставката на министър Москов. Защото смятаме, че той тотално обърква понятията на думата реформа и думата хаос. Това, което той сътвори в системата на здравеопазването е пълно безумие и смятаме, че най-естественото е той да си тръгне”, каза Валентина Василева–Филаделфефс - национален координатор на Единна народна пария.

Москов прати новия служебен рамков договор за обнародване

Здравният министър Петър Москов подписа за обнародване в Държавен вестник анекса към Националния рамков договор от 2015 година, който ф...

Междувременно в студиото на "Лице в лице" по bTV националният омбудсман Мая Манолова обяви, че аложеният служебно Национален рамков договор (НРД) (определя правилата за работа и финансирането на лекарите - бел. ред.) е пълен с нормативни неуредици и абсурди".

Според нея помирението е възможно, ако Министерството на здравеопазването чуе аргументираните и смислени искания на общопрактикуващите лекари.

От утре ще влязат в сила новите правила и никой не е наясно как ще работи, заяви Манолова.

Омбудсманът е изпратила препоръка на министъра на здравеопазването Петър Москов да възстанови диалога с лекарите.

Тя му предлага също да изтегли служебно наложения НРД и да договори с медиците нови правила.

Лекарите гласуваха вот на недоверие на Москов, не подписват рамковия договор

Българският лекарски съюз няма да подпише Националният рамков договор-2016 (НРД). Това е окончателното решение на съсловната организаци...

Тя даде пример за абсурд в новите правила – наличието на седмични лимити по клиничните пътеки – ако лимитът е изчерпан, не може да се лекувате, дори да си платите.

Тя предупреди, че ако Петър Москов не се съобрази с нейната препоръка, ще препоръча на премиера Бойко Борисов да задължи министъра да се срещне с лекарите.

Междувременно стана ясно, че на 6 април Българският лекарски съюз (БЛС) организира национален протест.

"Нещата ескалираха достатъчно, за да обявим този протест общонационален на 6 април. В подкрепа на нашите колеги, които са тук, неяснотите, които произтичат и в болничната помощ, ситуацията, в която се намира извънболничната помощ. Все още за съжаление не сме видяли т. нар. решение на Касата, което ние определено ще обжалваме във ВАС", заяви д-р Венцислав Грозев, председател на съсловната организация,.

Оставка на министър Петър Москов засега не се иска от УС на БЛС и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване