Протестите срещу шефа на “Пирогов” няма да спрат, казусът с Даная отива в МС (СНИМКИ)

1707
Протестите срещу шефа на “Пирогов” няма да спрат, казусът с Даная отива в МС (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Родители протестират пред Министерството на здравеопазването на 24 януари с искане за оставка на директора на “Пирогов” д-р Валентин Димитров. Причината е казусът с починалото в средата на 2023 г. 15-годишно момиче Даная.

Заместник-министрите на здравеопазването се срещнаха с Ани Стоянова, майка на починалата Даная, която настоява за нова, обективна проверка на обстоятелствата около смъртта на момичето. Тя вече обяви, че ще съди "Пирогов" заради "забавяне, неглижиране и липса на кадрова обезпеченост".

Още: Проф. Габровски: Едва ли можехме да направим по-добре всяка стъпка в лечението на Даная

От Изпълнителна агенция "Медицински надзор" съобщиха, че на 8 януари 2024 г. започва втора проверка по случая "Даная". Тя е по повод разпространени в публичното пространство съмнения в резултатите от първата проверка, целяща да установи фактите при лечението на детето.

Още: Заради случая "Даная": Искат от Денков да отстрани директора на "Пирогов"

МС ще разглежда казуса с директора на "Пирогов"

Кремена Кунева, председател на Фондация “Даная”, разказа пред БГНЕС подробности след проведената среща със зам.-министрите на здравеопазването. “Получихме уверение, че утре в Министерски съвет ще бъде даден рапорт за ситуацията около шефа на Пирогов. Информирахме ги, че според нашата юридическа проверка д-р Димитров не е имал право да жали протокола си за освобождаване от МЗ, тъй като той е назначен по договор за управление. Може да се жали само от акционер на "Пирогов", а той не е такъв”, подчерта Кунева.

Според нея би трябвало съдът да се произнесе възможно най-бързо и директорът на "Пирогов" да си тръгне от поста. “Заповедта за неговото освобождение не касаеше Даная, сега добавяме и нея”, подчерта Кремена Кунева. Тя обясни, че от МЗ са уточнили, че изчакват и последната проверка по отношение на работата на директора на болницата. Кунева каза, че протестите ще продължат.

Още: Синдикат „Защита“: Няма да позволим на Хинков да унищожи "Пирогов"

Нели Георгиева, една от протестиращите пред здравното министерство, заяви пред агенцията, че е мотивирана да се включи в протеста поради това, че е майка и че проблемите в здравната система трябва да бъдат коригирани. “Димитров е ръководител на едно звено, което се провали в случая "Даная" и смятам, че е редно от морална гледна точка да подаде оставка. Ще протестираме, докато някой не поеме отговорност, защото грешките са налични”, допълни Георгиева.

Още: Близки на Даная на протест пред „Пирогов“, искат оставката на директора на болницата (СНИМКИ)

Позицията на "Пирогов"

Припомняме, че в отворено писмо от "Пирогов"заявиха, че за "момичето са положени всички възможни усилия и са използвани всички възможни средства, с които разполага съвременната медицина, за да се избегне този изход": "Пирогов" обясни за лечението на Даная, помоли спекулациите да спрат.

Ани Стоянова също изпрати писмо до медиите в отговор на отвореното писмо на болницата. В него посочва, че подписалите „или не са били компетентни да вземат животоспасяващи решения за Даная, тъй като не са се запознали с хематологичния статус на дъщеря ми, или се опитват чрез агресивна самозащита да намалят обществения натиск за изясняване на случая": Майката на Даная отговори на "Пирогов": Омерзително и болезнено е да чета нелепи обяснения от лекари.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

Нова голяма болница ще има в София

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com