Провал от недоглеждане с поръчката за здравна информационна система

2256
Провал от недоглеждане с поръчката за здравна информационна система
Снимка: БГНЕС

Нови препятствия се появиха пред изграждането на националната здравна информационна система (НЗИС). След като през август месец Министерството на здравеопазването обяви поръчка за І и ІІ етап на системата, чиято стойност е над 4 млн. лв. без ДДС, тръгна серия от жалби срещу нея. Процедурата първо бе спряна временно, а вече е и напълно прекратена.

В Комисията за защита на конкуренцията са постъпили жалби от фирмите „Стемо“ ООД, „Ифелоус“ ООД и „Гама Консулт – Калинкин, Прокопов и сие“ СД. По оплакванията на първата и третата фирма Антимонополната комисия е започнала производства. От втората е поискала доказателства, че действително е заинтересовано лице.

Здравното министерство прекратява поръчката за електронната здравна система

Заради констатирани нередности, министерството на здравеопазването прекратява поръчката за изграждане на електронната здравна система. ...

На 27 септември, заради поисканата от „Стемо“ временна мярка, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е издал заповед за спиране на процедурата.

Ден по-късно я е прекратил, а днес (2 октомври) трябваше да се отварят офертите.

Причината е фатално недоглеждане от страна на възложителя.

В обявлението не е посочено, че показателят „техническа оценка“ с тежест 60% се определя от два показателя, съответно тяхната тежест. „От горното следва, че участниците нямат яснота за начина, по който се формира крайната оценка по показател „Техническа оценка“, както и не дава достатъчно информация за точния метод, по който предложенията на участниците ще бъдат оценени“, пише в заповедта на министър Ананиев.

Кирил Ананиев: Доплащането за здраве ще бъде значително по-малко от сега

"Узаконява се определено доплащане, но то е значително по-малко от това, което българинът е плащал досега." Това каза министърът на здр...

Това е само едно от нарушенията, допуснати от здравното ведомство. Има и други три, а срокът за отстраняването им е изпуснат. Установените нарушения в случая не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата.

Така за пореден път се отлага във времето въвеждането на Национална информационна здравна система – една от съществените амбиции на правителството, визирани като цели в програмата му за управление.

Невъзможно е и спазването на срока, поет пред Европейската комисия за изграждане на НСИЗ през месец декември тази година.

Първият и вторият й етап включват следните компоненти: изработка и доработка на регистри за изпълнение на здравната система; разработване на подсистема за електронни административни услуги; изграждане на здравно-информационен портал; изграждане на единно национално електронно медицинско досие; изграждане на подсистема за електрона рецепта и електронно направление.

Държавните лекари говорят по-ласкаво за допълнителна здравна застраховка

В здравния сектор настроенията относно развитието на здравеопазването съгласно предложените два модела от здравното министерство през т...

Изграждането на НЗИС е част от големия проект „Приоритетни проекти в изпълнение на пътната карта за изпълнение на стратегията за развитие на електронното управление в РБ за периода 2016-2020 г.“ Безвъзмездната финансова помощ по него е на стойност 12 млн. лв., които са обезпечени от Оперативна програма „Добро управление“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com