Пътуваме с COVID-сертификат до поне шест страни от Евросъюза

15936
Пътуваме с COVID-сертификат до поне шест страни от Евросъюза
Снимка: iStock

Българите, които са получили COVID сертификат след ваксинация с одобрена от ЕС ваксина, могат да пътуват свободно в една четвърт от страните - членки на ЕС. Това показа проверка на "Монитор“.

Страната ни получи вчера официалното потвърждение от Европейската комисия, че сме успешно свързани с Централната система на DGC – Дигитален зелен сертификат. С този документ гражданите ни могат вече да пътуват до Германия, Австрия, Гърция, Италия, Кипър и Малта. Очаква се съвсем скоро и Испания да позволи влизането на нейна територия с удостоверение за имунизация срещу коронавирус. Без проблем и без представяне на каквито и да било документи пък е влизането в Румъния и Сърбия, които допускат нашенци, без да е нужно те да си правят PCR изследване дори и да нямат ваксинационен паспорт. С COVID сертификат българите могат да пътуват и до още една балканска държава – Турция, но там приемат само ваксинирани с ваксината на Pfizer.

Старите сертификати за ваксина ще се сменят онлайн след 4 юни

Всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу COVID-19, ще могат да преиздадат своя ...

“ЕК одобри формуляра за ваксинация на България, който ще бъде част от зеления дигитален европейски сертификат, каза зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров пред БНТ. Страната ни е сред първите 13 в ЕС, чийто формуляр е одобрен от Брюксел, обясни Петров. Държавите, които към настоящия момент са включени в интеграцията за зелен сертификат на ниво Европа, са Белгия, България, Чешка република, Германия, Дания, Гърция, Хърватия, Исландия, Италия, Литва, Полша и Португалия.

Сертификатът за ваксинация съдържа следната информация: имена и датата на раждане на ваксинираното лице; кода по международната класификация на лекарствените средства; търговското наименование на продукта; производителя; партидата; датата на поставянето на ваксините; държавата на поставяне; ваксинационния център и други задължителни атрибути. До средата на месеца ще бъдат готови и другите 2 елемента от дигиталния сертификат - за негативен тест за наличието на вирус и при преболедуване.

Въвеждането на европейския цифров зелен сертификат за ваксинация срещу COVID-19 у нас става възможно, след като Националният системен интегратор "Информационно обслужване" проведе успешни тестове и завърши интеграцията на българската система със системата на Европейската комисия. Това означава, че българските сертификати са съвместими с издаваните от системите на другите държави от ЕС.

Зеленият сертификат влиза в сила от 1 юли. А всички, които имат издадени сертификати за ваксинация, ще могат да получат зелени сертификати след 4 юни. За целта не е необходимо да посещават личен лекар и да имат електронен подпис. Готви се и мобилно приложение, с което ще може да се свали новият формуляр.

За да пътувате и да се върнете без страх от карантина, по-добре вземете новия ваксинационен сертификат

Ще може ли български гражданин да пътува до друга страна-членка на ЕС с ваксинационния сертификат, (който беше) издаван до 01.06.21 г. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com