Разкази на очевидци: Как протича ваксинацията срещу коронавирус в София?

11036
Разкази на очевидци: Как протича ваксинацията срещу коронавирус в София?
Снимка: Getty Images/Guliver

"Въпреки сериозния и постоянен наплив от отзовали се на инициативата на Пирогов да се предостави възможност за ваксиниране на всички желаещи с ваксината на "Астра Зенека", целия следобед днес сестрите, лекарите и администрацията на Медицинския център изключително любезно, компетентно и експедитивно обслужваха желаещите да се запишат за ваксинация или да се ваксинират на момента". Това пишат доволни пациенти в групата "Ваксини" във Facebook. Днес в София официално започна четвърта фаза на ваксинацията срещу коронавируса.

“Въпреки че вчера следобед на телефона на този център ми казаха, че ще ваксинират всички дошли без записване, поради много големия брой желаещи са започнали да изготвят списъци. В 3 следобед записваха вече за четвъртък. Периодично се отваряше възможност за ваксиниране на момента, защото явно не пристъпват към отваряне на “флакон” преди да има подготвен необходимият брой желаещи. В такива пролуки четирима мои близки на възраст между 21 и 93 бяха ваксинирани с първата доза на "Астра Зенека", пишат още желаещи за ваксиниране, посетили днес Пирогов.

Ваксините намаляват средно с две трети заразяването с COVID-19

Ваксините на “АстраЗенека” и “Пфайзер” са намалили с две трети заразяването и предаването на коронавируса. Това...

Оттам уточняват, че подготовката се състои в попълване на формуляр за информирано съгласие, който е стандартен за всяка медицинска манипулация, издаване на картонче на ваксинирания, в което се посочва партидата на ваксината и дата на следваща ваксинация, както и проверка на лична карта.

Информираното съгласие остава в центъра. С талончето се подреждате за ваксина. След ваксинирането изчаквате в продължение на минимум 15 минути за евентуална нежелана реакция.

“Право да се ваксинират имат всички без оглед на здравноосигурителния им статус, както и дългосрочно или постоянно пребиваващи чужденци с Личен номер на чужденец (ЛНЧ) - ваксинирахме двама такива наши близки. Реципрочно право имат нашите сънародници в чужбина (уточнявам преди да писне някой що може чужденци преди всички българи, както пишат някои що само в София). Правото да се ваксинирате в Пирогов не е обвързано с местожителство. Ако местните ви РЗИ-та и болници се попипват, организирайте си пролетна разходка до омразната ви София“, съветват още посетители на "Пирогов".

“Бих искала от името на нашето семейство и приятели да изкажа признателността и възторга ни от професионализма и човещината на служителите (медицински и немедицински персонал) на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" за експедитивното им, резултатно и любезно отношение в тази безпрецедентна ситуация. Върнахте ни вярата в българската здравна система. Бъдете здрави!“, се казва още в публикацията на признателните пациенти, получили ваксина срещу COVID-19.

НЗОК разясни как личните лекари да отчитат направена ваксина заради десетте лева

Стартира разпределението на постъпващите дози и поставянето на ваксини при общопрактикуващите лекари (ОПЛ), съобщиха от Здравната каса,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване