Революция в здравеопазването - болници без лимити, но със стандарт "спешен пациент"

7490
Революция в здравеопазването - болници без лимити, но със стандарт "спешен пациент"
Снимка: БГНЕС

Не трябва да си гениален, за да намериш изход в задлъжняването на болниците. От една страна намираш повече приходи, а от друга – намаляваш разходите, без качеството да страда. Това обяви здравният министър проф. Николай Петров относно вечните проблеми с парите в здравната ни система.

Министърът посочи и парадокса "спешен пациент" – хем болниците имат лимити от НЗОК, хем по закон пациент по спешност не може да се връщат. Затова Петров обяви, че трябва да се разпише ясно що е то спешен пациент, след като разказа, че негова колежка му се оплаквала как пациентки ходели събота и неделя за цитонамаска "по спешност". Най-доброто решение е за някои болници да няма лимити, но да има контрол кой пациент е спешен и кой не, смята Петров. По данни на НЗОК над 80% от надлимитните пациенти всъщност идват по спешност – много от тях без здравни осигуровки.

ВАС отмени здравната карта на Москов

Върховният административен съд (ВАС) отмени Националната здравна карта, реализирана по идея на бившия здравен министър д-р Петър Москов...

По определени показатели здравеопазването ни е отличник, но по други е слабо. Единна оценка не може да се даде, смята Петров. Той обясни пред Нова телевизия, че имаме страхотно развита болнична мрежа, имаме вкарани модерни технологии и специалисти на европейско и световно ниво, които са лесно достъпни – можеш да отидеш на преглед в срок от 3 до 5 дни. Трябва да мислим за отношението към лекарите и медицинските сестри – две асоциации на младите лекари ми го казаха за последно след среща с мен, добави здравният министър, според когото трябва да се обединим, защото не е по силите на един човек да реформира системата.

Николай Петров обяви и, че ако сега беше завършил студент по медицина, ще остане като лекар в България. На всички базовите заплати са 700-800 лева, но над това зависи от болницата – силно работещите болници, с приходи от клинични пътеки например, дават възможност за добра заплата. Имах срещи с млади лекари и те са доволни, каза Петров. Според него от 2008 до 2016 година статистиката сочи, че все по-малко лекари напускат България – с 50-100 души годишно.

Относно скандални случаи с нуждаещи се от лечение деца по Фонда за лечение на деца, проф. Петров обяви, че ще има промяна. Вече няма да има нужда да се купуват необходими медицински пособия чрез обществена поръчка от болницата, избрана за лечение, ако е в България, а през поръчка, обявена от Фонда за лечение.

Здравният министър обеща и държавата да върви към генерични лекарства, а не да се гледа само към скъпи лекарства с патент. Проф. Петров изрази надежда и НЗОК да преосмисли решението си да се мерят килограмите и височината на онкоболни, за да се пестят пари за лекарства.

Лекарският съюз се готви да съди Здравната каса

Българският лекарски съюз е готов в най-кратки срокове да съди Здравната каса, ако не изплати на болниците сумите, похарчени в повече о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване