X
 
 

Родители на деца, болни от рак, ще протестират пред здравното министерство

1122 0
Родители на деца, болни от рак, ще протестират пред здравното министерство
Снимка: БГНЕС
Родители на деца с онкохематологични заболявания ще протестират пред здравното министерство  днес, предаде БГНЕС.

От Сдружението на децата с онкохематологични заболявания настояват да се улесни процедурата, по която се получава разрешение за финансиране на лекарства, неразрешени за употреба у нас от Комисията за лечение на деца към Здравната каса. Искането се отправя към Министерството на здравеопазването. Целта на протеста е да бъде постигнато трайно решение за осигуряването на лекарства за различни заболявания – рак на кръвта, левкимии, лимфоми и тумори. Проблемът е от десет години, когато за първи път няколко лекарства от позитивния лекарствен списък отпадат от списъка, и започват да липсват системно от България. През 2015 г. Фондът за лечение на деца започва да плаща част от лекарствата.

Експерти се обявиха срещу закриването на Националния център по наркомании

Преди дни министерството на здравеопазването обяви, че е взело решение да закрие Националния център по наркомании. Като основен мотив з...

Причината за протеста е прехвърлянето на Фонда за лечение на деца към Комисията за лечение на деца към Националната здравно-осигурителна каса. В момента, в който Фондът е закрит, се оказва, че процедурата по доставката на лекарствата е усложнена, и че броят на необходимите документи е нараснал. Затова в четвъртък родителите ще настояват да бъде съкратена процедурата по отпускане на средства за лекарства на децата им. Друго тяхно искане е да се създаде резерв в болниците на необходимите лекарства, за да може при нови заболели деца, лекарството да е налично, а не тепърва да се чака.

След провеждането на няколко работни срещи, от октомври 2018 г. до днес със зам.-министър Начева, е поет конкретен ангажимент за промяна в регламента за процедурата за отпускане на основните лекарства, който да влезе в сила незабавно от 1 май 2019 г. До този момент обаче нищо не се е променило, категорични са от Сдружението на деца с онкохематологични заболявания.

Средно в България между 150 и 200 деца на година се разболяват от различни онкохематологични заболявания.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители