X
 
 

Родители пред камера за опита си със здравеопазването ни: Имахме късмет

3483 0
Родители пред камера за опита си със здравеопазването ни: Имахме късмет
Снимка: iStock/Guliver
Едните нямат хирург, другите нямат ехограф – въобще, родителите са в някаква безиходица. Всеки родител знае, че трябва да обиколи няколко болници, а често няма време. Това казват Лора и Георги Стоилови, чиято дъщеричка е оцеляла по чудо.

Случаят е от месец март и беше разказан от Нова телевизия. По думите на Стоилови, дъщеричката им почва да повръща силно, става в петък срещу събота. Късно през нощта на хората вече им е ясно, че няма да се размине без ходене в болница Първо отиват в частна клиника, но лечението не подейства, детето продължава да се влошава. Следва посещение в Педиатрията в София – там се оказва, че няма свободно легло, а детето трябвало да лежи на системи, според преглеждащия лекар. Прегледът е на гастроентеролог, като не са правени никакви изследвания за поставяне на диагноза – само "опипване на корема".

Какво доведе до смъртта на 3-годишно дете след посещения в няколко болници?

Разликата между спешна и неотложна помощ, забраната от страна на НЗОК за разкриването на нови легла, цената на клиничните пътека, лимит...

Родителите отиват в трета, частна болница – там правят кръвни изследвания, де факто потвърждават диагнозата от Педиатрията, и почва вливане. Но там няма стационар, момиченцето трябва да се върне вкъщи. Връща се на другия ден – един от индексите, показващи проблем – инфекция, вече е скочил още. Пак се продължава с вливане, но нямало работещ в неделя ехограф, за да се види корема. Лекарката там не смятала, че случаят е на апандисит – нещо, в което майката се усъмнила. На края на деня последвало познатото упражнение – да се прибират, но да дойдат в понеделник, когато да се правят изследвания.

Вместо да се върнат у дома, семейство Стоилови веднага отиват в "Пирогов" – в 1 през нощта дъщеричката им е на операционната там, защото става въпрос за апандисит. "Искам да благодаря специално на д-р Житянов", каза майката. Имало е не просто спукан апандесит, ами перитонит. Наложило се червата на детето буквално да бъдат мити, обясни майката какво ѝ е казал лекарят. Той изрично заявил, че след още няколко часа е щяло да бъде късно.

Ние имахме късмет, но други деца го нямат, завърши разказа си Лора.

Actualno.com

Етикети: