СЕГА: Буферът за системата на здравеопазването не е изчерпан

2864
СЕГА: Буферът за системата на здравеопазването не е изчерпан
Снимка: БГНЕС

Предполагаемата криза във финансите за здравеопазване се оказва манипулативна, твърди вестник "СЕГА". И без актуалиация в бюджета към момента има налични достатъчно средства за здравни разходи. Заложеният от правителството на ГЕРБ буфер за системата на здравеопазването не е изчерпан, но служебното правителство е готово да се откаже от него и да го върне към другите министерства. Това става ясно от наличните данни за ресурсите в системата на здравеопазването и изговените от правителството и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проекти за изменение на бюджетите на държавата и здравната каса за тази година.

Според одобрения от правителството в края на юли оперативен план за борба с пандемията, заложеният 5% буфер по бюджетите на всички бюджетни организации възлиза на близо 578 млн. лв. От тези пари с постановления на МС вече са изразходвани 179 млн. лв. за здравни нужди, тоест наличните средства остават в размер на 398 млн. лв. Буфер има и по линия на отпуснатите в края на 2020 г. 294 млн. лв. за закупуване на ваксини и други продукти. От тази сума към края на юни са усвоени 208 млв. лв., тоест има налични 86 млн. лв. Така към момента системата на здравеопазвването може да разчита на близо 480 млн. лв. пари като буфер за допълнителни разходи.

Лекари срещу лекари! Защо д-р Десислава Кателиева се обяви срещу протеста на медиците от спешната помощ

"Заплатата никога не е достатъчна , но когато се бориш за по- добро заплащане трябва да има действаща изъплнителна и законодателна влас...

Изненадващо с одобрения проект за актуализация на бюджета служебното правителство на практика се отказва от голяма част от буфера. Според действащите текстове тези 5% могат да се ползват от съответната институция едва след 1 декември, в случай че междувременно не са насочени към покриване на разходи на МЗ, НЗОК и държавния резерв. Сега служебното правителство предлага крайният срок да се измести на 1 септември и неизползвваните суми да останат по оригиналните бюджети веднага след този срок.

На този фон - буфер от 400 млн., от който кабинетът се отказва, здравната система твърди, че се нуждае спешно от 200 млн. лв. (46,5 млн. лв. за ваксини, 119 млн. за добавки за работа на първа линия и др. разходи за лекарствени продукти). За част от тези разходи пари би следвало да има и по линия на останалите налични 80 млн. лв. за ваксини. Не е толкова безспорна и нуждата от актуализация на бюджета на НЗОК, става ясно от прегледа на числата. От мотивите към проекта се разбира, че основната актуализация на здравноосигурителните приходи идва от планираното увеличение на пенсиите от 1 октомври – промяна, която не е ясно дали ще мине. Сътветно се актуализират и заложените разходи.

Ниският дял на разходите за здравеопазване (18,5% ) и подкрепа на бизнеса (23,8%) в предложената актуализация на бюджета с общо заложени 1,8 млрд. лв. разходи бяха изтъкнати и в становището на фискалния съвет по актуализацията на бюджета. Според съвета центърът на актуализацията се измества от разходите, пряко свързани с кризата, към други разходи. Правителството не прави опит да оптимизира разходите въпреки наличието на сериозни буфери в бюджета, а цели да си осигури по-комфортна разходна част, считат експерти.

Фискалният съвет сочи като проблемно и провеждането на пенсионна реформа през актуализацията на бюджета въпреки явната необходимост доходите на възрастните у нас да растат. Моделът на увеличение на пенсиите, предложен от служебния кабинет, не се подкрепя от партиите в парламента. Не е ясно дали ще се стигне до гледане на проекта за актуализация на бюджета в НС на фона на сериозната политическа криза.

Спешните медици излизат на протест - заради коронавируса

78 обслужени за денонощие спешни сигнали, 5 от които тежки случаи на COVID-19, както и още 13 през светлата част на деня. Имаше германц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com