Шефът на НЗОК: Пари има, но здраве няма, решението е в електронното здравеопазване

4037
Шефът на НЗОК: Пари има, но здраве няма, решението е в електронното здравеопазване
Снимка: БГНЕС

Здравната система според мен е грешно конструирана. Основите са грешно поставени. Хората, които са създали тази каса преди 18 години, са я започнали с добри намерения - искали са да направят един социален минимум на здраве, хората да се чувстват сигурни, но никой не е очаквал, че ще се хлъзне в посока търсене само на печалба и на луксозни варианти на здравеопазване. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Кламен Плочев пред БНТ.

Здравеопазването е една много сложна, много деликатна материя. Всеки иска да се лекува с най-доброто, в най-добрите условия, при най-добрите лекари - това струва много пари, коментира проф. Плочев.

Надзорният съвет на НЗОК прие рамката на бюджета за 2018 г.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) прие рамката на Бюджета на институцията за 2018 г., след като в ...

"Има ги парите, не мога да кажа, че няма пари, обаче здраве няма. Липсва ефикасен контрол, което е много важно. Поради което осъзнах, че първото, което трябва да направя с моя екип, е да преустроя системата на контрол. Да направя такъв контрол, който да дава реална, точна информация, защото парите са въпрос на сметка. Ако неправилно си направиш сметката - фалираш", каза още управителят на НЗОК.

Той обясни, че е положена основата за изграждането на нов контрол. "Основата се нарича електронно здравеопазване. Това е контрол на дейностите, обемите и разплащанията онлайн в реално време като най-добрият контрол няма да бъде служител от Касата, а смият пациент. Той със своята карта ще може всеки момент да влиза в системата, тя ще регистрира неговото влизане т.е. ще знаем къде се е прегледал, в коя лаборатория са му взети изследвания, ще знаем в кой рентген му е направена снимка, след това в коя аптека си е взел лекарството или в коя болница е дошъл и как", каза проф. Плочев, цитиран от Фокус.

По думите му всичко това ще даде не само реална представа, но и възможност за планиране на дейностите и риска.

"Здравеопазването е рискова материя - там рискът не е само да сбъркаш и не дай си Боже да не помогнеш на хората, но и да объркаш сметките и в крайна сметка хората да останат без реална медицинска помощ".

Над 400 млн. лева повече за болници и лекарства през 2018 г.

Повече пари за болниците догодина предвижда проектобюджетът на Здравната каса. Документът вече е одобрен от Надзорния съвет на институц...

Който и министър да дойде, все ще бъде човек, който в крайна сметка ще иска да даде здраве за хората, а няма да работи против здравеопазването, допълни той. "Посоката е важна. Да вървим в една посока. А тази посока е достъпно и качествено здравеопазване за хората. Да се премахне бюрокрацията. Да се премахне това висене по опашките или футболизиране на пациентите от едно място към друго", каза още проф. Плочев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com