Спорове дали да има SMS към тел. 112

44136
Спорове дали да има SMS към тел. 112

Мисля, че е крайно време да се върне държавната агенция „Гражданска защита". Това заяви депутатът от Коалиция за България Христо Монов пред БНТ тази сутрин в коментар на промените в закона за единния европейски номер за България 112. Според него внесения от група депутати от БСП законопроект е и повод да се прегледа цялостно работата на този номер, а идеята за SMS-и е само част от него и тя гарантира възможността на хора, загубили частично или изцяло говора си, да могат да потърсят помощ в кризисна ситуация.

Д-р Недка Дикова от Русе заяви категоричната позиция на лекарите у нас против SMS-и на телефон 112 . От гилдията се опасяват, че по този начин биха се увеличили фалшивите сигнали, защото няма достатъчен филтър на съобщенията, и в същото време спешните повиквания няма да бъдат достатъчно конкретни. Едно кратко съобщение не би могло да ги ориентира в една спешна ситуация, категорична бе д-р Дикова. Тя уточни, че при подготовката на този законопроект не са поканени медицински лица като консултанти.

Законът е минал само през една комисия, на следващи ще бъдете поканени, обеща й Монов и попита „Това удовлетворява ли ви?". След бърз отговор „Не", психологът заяви: „Вие явно сте изобщо неудовлетворен човек".

Д-р Недка Дикова смята, че мотивите за законопроекта са неоснователни, защото това не би могло да бъде в защита на хората с увреждания, както се обосновават от левицата. Спорът между двамата навлезе в дилемата, ако човек е загубил говора си, възможно ли е да е лишен и от други сетива или двигателни възможности, за да може да изпрати кратко телефонно съобщение.

Депутат отново повтори, че идеята за SMS-сигнали към 112 е в подкрепа на хората с увреждания и че не приема тезата, че по този начин ще се увеличат фалшивите сигнали към 112. Според него системата и сега е уязвима от подобни и затова трябва да се мисли и работи по създаване на защити.

Би могло да се помисли кратките текстови съобщения да бъдат с точен адрес и подател, предложи Монов. На конкретните въпроси за техническите параметри, които ще осигурят филтрират съобщенията, Монов отговори: „Аз съм психолог. Експертите между първо и второ четене ще работят именно по въвеждане на филтри за злоупотребите".

Подписка срещу есемеси за повиквания на Бърза помощ

Работещите в "Спешна помощ"- Русе правят подписка срещу въвеждането на есемеси за подаване на сигнали до тел. 112, съобщи БГНЕС.Лекари ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com