Transparency International: България е сред страните в ЕС с най-висока корупция в здравния сектор

3469
Transparency International: България е сред страните в ЕС с най-висока корупция в здравния сектор
Снимка: Beth Israel Medical Center

Пандемията е влошила корупцията в целия Европейски съюз, заяви „Transparency International“, като гражданите понякога се нуждаят от лични връзки, за да получат медицинска помощ, а някои правителства използват кризата за собствена печалба, предаде АФП.

Процентът на подкупите в здравния сектор е най-висок в Румъния (22%) и България (19%), докато разчитането на лични връзки се наблюдава най-често в Чехия (54%) и Португалия (46%).

Между октомври и декември 2020 г. наблюдателният орган за борба с корупцията е анкетирал над 40 000 души в 27-те държави-членки на ЕС. Средно той установил, че 29% са разчитали на лични услуги или връзки за достъп на приятели и семейство до здравни услуги в публичния сектор миналата година. 6% от анкетираните са прибегнали до платен подкуп.

„Здравеопазването е гореща точка на корупция, в момент, в който правителствата се борят да управляват пандемията от COVID-19“, твърди в своя годишен доклад „Transparency“ за възприятията на хората за прозрачността и корупцията в ЕС.

Много от анкетираните казват също, че техните правителства не се справят с пандемията по прозрачен начин. Във Франция, Полша и Испания над 60% от анкетираните се чувстват по този начин.

„Transparency International“ нарече констатациите "особено тревожни в настоящия контекст".

„Страдащите от COVID-19 са в нужда от медицинска подкрепа, като правителствата в ЕС въвеждат ваксинации, за да защитят най-уязвимите от вируса и създават планове за отпускане на милиарди евро за възстановяване след пандемията. Корупцията обаче заплашва всички тези дейности", се казва в доклада и се призовава правителствата на ЕС да "удвоят усилията си, за да осигурят справедливо и равноправно възстановяване от продължаващата пандемия".

Авторите на доклада посочват Унгария и Полша като страни, използващи кризата като „оправдание за подкопаване на демокрацията“ чрез налагане на регулации, които отслабват демократичните институции.

Отново сме първи по корупция в ЕС

Международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“ публикува днес своя Индекс за възприятие на корупци...

Други политици я виждат "като шанс за реализиране на печалба", твърди докладът, посочвайки лобирането за поръчки с маски за лице и скандалите с такова лобиране, свързани с няколко германски депутати.

Сигнал за пробуждане

Погледнато отвъд здравната криза, една трета от жителите на ЕС смятат, че корупцията като цяло се влошава в тяхната страна, въпреки че има огромни регионални различия. Като цяло почти половината заявяват, че правителството им не се справя с проблема.

Респондентите са особено предпазливи по отношение на "удобните взаимоотношения" между правителствата и частния сектор и очевидната лекота, с която компаниите се справят в уреждането на данъчните си сметки.

„Тези резултати трябва да бъдат сигнал за пробуждане“, каза Михил ван Хултен, директор на „Transparency International EU“. "Има много незабавни действия, които могат да бъдат предприети," каза той, "като повишаване на прозрачността при лобирането както на равнище ЕС, така и на национално ниво, както и справяне с избягването на данъци."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Епидемиолог: Има риск за пробив на морбили в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване