Увеличават се заплатите на университетските преподаватели, решиха депутатите след 4-часов дебат

7180
Увеличават се заплатите на университетските преподаватели, решиха депутатите след 4-часов дебат
Снимка: Actualno/Елена Страхилова

Промени в Закона за висшето образование бяха приети днес на второ четене в парламента. С тях се предвижда повишаване на финансирането в сектора.

В предложението установява минимална работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните университети, а именно за асистентите, като се предлага тя да не бъде по-ниска от 125% от средната брутна заплата в страната за последните 12 месеца. Същевременно с това, стипендиите за докторантите ще бъдат определени на ниво не по-ниско от 125% от средната брутна заплата, докато за преподавателите се предвижда минимум 170% от същата стойност.

Освен това, в предложението се определя заделянето на 10 милиона лева всяка година до 2030 г. за подкрепа на научната дейност. Още: МОН и синдикатите се разбраха за увеличение на заплатите в университетите

В мотивите, представени от вносителите от ДПС и ГЕРБ-СДС, се подчертава, че неадекватното финансиране на висшето образование представлява значителна пречка за привличането и задържането на талантливи и мотивирани млади преподаватели.

През 2023 година минималната заплата за най-ниската академична длъжност, асистент, бе 1810 лева, но се посочва, че тя отстъпва от темпа на развитие, необходим за конкурентоспособността на академичната общност и приближаване към европейските стандарти.

ПП-ДБ и ГЕРБ на различно мнение

По време на дебатите пролича разделението между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ. От коалицията уточниха, че не са срещу увеличаването на заплатите на университетите, но че това трябва да стане според бюджетната процедура, в която тази година не са предвидени такива разходи.

Според депутата Венко Сабрутев в бюджета към момента не са заложени нужните 206 млн. лв. за увеличението на заплатите. Той изтъкна, че тази сума ще бъде дефицит на държавата и може да повлияе негативно на влизането ни в Еврозоната. Поради тази причина ПП-ДБ поискаха увеличението да не е от средата на тази година, както е заложено в законопроекта, а от 2025 г. Още: КНСБ се оплаква, че увеличението на заплатите във ВУЗ не е изплатено

Председателят на парламентарната комисия по образование Красимир Вълчев от ГЕРБ заяви, че с идването на настоящия министър на финансите бюджетът за образование е най-малък.

"Щом Асен Василев може да намери 150 млн. за отпадане на семестриалните такси на студентите, то ще намери и пари за по-високи заплати на преподавателите в университетите", настоя Вълчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com