В България липсват ваксини за реимунизация на шестгодишни деца

5915
В България липсват ваксини за реимунизация на шестгодишни деца
Снимка: Thinkstock

В страната няма ваксини за реимунизация на шестгодишни деца. Това съобщиха пациентски организации пред Дарик.

Става въпрос за четиривалентна ваксина, която трябва да се постави на около 70 000 малчугани. Такава у нас липсва, защото на обществената поръчка, която е обявило Здравното министерство, не се е явила нито една фирма, доставчик на ваксината. Според лекари и пациентски организации обаче в случая няма място за паника, тъй като за разлика от новородените, шестгодишните деца имат донякъде изграден имунитет и тяхното реимунизиране може да се отложи с няколко месеца. Проблемът е по-скоро в това, че петвалентните ваксини за бебета, които внесохме от Турция, ще стигнат до месец ноември.

Д-р Хасърджиев: Бежанската вълна може да донесе редки заболявания

Възможно е вследствие на бежанската вълна да се появят редки заболявания и тогава ситуацията за неваксинираните деца може да бъде пагу...

Въпреки, че у нас липсва четиривалентна ваксина за реимунизация на шестгодишни деца, недостиг в Европа няма, информира Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб".

„Няма я, защото не се явява никой на поръчка. Министърът обявява обществена поръчка, обаче не се явяват фирмите. Четиривалентната се слага на 6-годишните деца, които са около 70 000 по данни на Здравното министерство. Неприятно е, че няма ваксини. Трябва да се явяват фирмите, но защо не се явяват, никой не може да обясни, тъй като в Европа няма недостиг", каза тя.

Според Георгиева причината да липсват ваксини за пореден път у нас не е в това, че България е малък пазар за производителите им.

„Това оправдание за малкия пазар не го възприемам. Именно защото сме малък пазар нищо не пречи от големия да се отдели една малка бройка за нашия пазар, така че това не е обяснение. Те имат възможност, могат и частично да доставят и 20 000, 30 000, за три месеца, за два месеца", заяви тя.

Ваксините предотвратяват смъртта на над 2,5 млн. деца годишно

Всяка година благодарение на ваксините се предотвратява смъртта на над 2,5 милиона души от дифтерия, тетанус и морбили - заболявания,...

Родителите обаче не трябва да се тревожат, смята председателят на пациентската организация.

„Шестгодишните деца вече имат изграден имунитет, за разлика от новородените, които са крехки. При шестгодишните деца може да се изчака някой месец, не е толкова фатално, докато при малките трябва да се слага навреме", допълни Пенка Георгиева.

Проблемът е, че петвалентните ваксини за новородени, които внесохме от съседна Турция, няма да стигнат до края на годината. Количества от тях ще са налични до октомври или най-късно до ноември, смятат пациенти и лекари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com