Видин: Ситуацията се успокоява, но медиците работят на предела на силите си

2834
Видин: Ситуацията се успокоява, но медиците работят на предела на силите си
Снимка: Getty Images/Guliver

Основен проблем в болницата във Видин е на първо място това, че персоналът е малък. Лекарите са притиснати и може да се стигне до пропуски. Това каза пред БНТ полк. доц. Андрей Галев, началник на Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена, ВМА.

За огромно съжаление, никой лекар не се отзова на нашите призиви за помощ към персонала. Здравият медицински персонал е 270 човека. Лекарите работят на предела на силите си и засега се справят, но не мога да кажа колко още време ще продължи това, коментира и Момчил Станков, областен управител на Видин.

Болницата във Видин получи UVC апарат за 100% дезинфекция

Първият медицински дезинфектор за болнични помещения и един за линейки вече заминаха за Видин заедно с екип, който ще инструктира медиц...

В момента се водят преговори с 20 медици, които са в предизвестие, но след разговори с областния управител и прокуриста на болницата са обещали да не напускат.

Към настоящия момент в лечебницата ситуацията е най-трудна в отделенията по Неврология и кардиология, съобщи областният управител.

Освен това пациентите, които трябва да се хоспитализират продължават да се пренасочват. В старческите домове в Гара Орешец и Кула заразените с коронавирус са настанени в Окръжна болница в София, както и в болницата във Враца. За момента няма нови заразени.

Постоянно вземаме нови проби, но няма нови случаи на заразени с коронавирус, което е хубавата новина. Направихме дезинфекция, спазваме всички инструкции на ВМА, обясни областният управител на Видин.

Преди дни Станков призова армията да се включи в дезинфекцията на болницата, която се е превърнала в огнище на коронавируса във Видин. Тогава стана ясно, че въпреки дезинфекцията, която са правили пациенти и лекари в болницата продължават да се разболяват. От там COVID-19 се разпространи и в социалните заведения в областта.

Областният управител на Видин: Болницата е огнището в града, армията да помогне

"Огнището е нашата болница. Нямаме разпространение на коронавирус в кварталите – 161 са всички положителни случаи в града. Имаме ...

Екипът на доц. Галев от ВМА се отзова на молбата и дезинфекцира болницата. Направили са наръчник, по който да продължават да дезинфектиран лечебницата.

"Направихме оглед на място и експертни препоръки. На първо място се спряхме на UV лампите. Когато "пурите" им не са редовно сменяни, изглежда, че те работят нормално, но това не е така", обясни още полк. доц. Галев и допълни, че това е често срещано и в други болници в страната.

Много важна е и аерозолната дезинфекция, както и това да се използват две кофи за разтворите, обясни полк. доц. Галев. "Когато говорим за дезинфекция, на първо място е миенето на ръцете. То е в шест стъпки с 30 милилитра", допълни специалистът.

Той е категоричен, че правилата за дезинфекция и хигиена са едни и същи, и важат не само за болниците, но и за всички социални заведения и институции.

Ще може ли обаче болницата във Видин да поддържа дезинфекцията , след като месечно тя струва по 6 000 на лечебното заведение? Болницата има ресурс за дезинфекция, всяка седмица тя ще се прави по алгоритъма на ВМА, категоричен е Станков.

14 нови случая на коронавирус във Видин

14 случая на коронавирус са регистрирани в област Видин през последното денонощие по данни на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com