X
 
 

Вирус, подобен на грип, но засягащ белите дробове, вече е в България

7511 3
Вирус, подобен на грип, но засягащ белите дробове, вече е в България
Снимка: iStock/Guliver
Псевдогрип удря тежко белите дробове. Става дума за вирусна инфекция на дихателната система със симптоматика на грип, но с повече усложнения. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от в. "Монитор".

В последните три дни в Националната референтна лаборатория са изследвани 17 проби на деца в тежко състояние за 14 вируса. Доказани са пет положителни проби - три от децата имат риновирус, а две - парагрипен вирус от първа група, посочи той.

Учени откриха каква диета ни защитава от грип

Американски учени откриха, че диета с ниско съдържание на въглехидрати и богата на мазнини помага да се преодолее грипния вирус. Резулт...

"Всяка от тези вирусни инфекции може да доведе до много тежко засягане на белия дроб. А грипът прави често усложнения и може да протече мълниеносно, на 10 000 заболели един прави възпаление на мозъка, на 3000 заразени е свързан с хеморагична пневмония", обясни д-р Кантарджиев на пресконференция, посветена на задаващата се грипна вълна. Той обаче увери, че все още не е доказана циркулация на грипни вируси в България.

„Грипът закъснява - нито в България, нито в страните от Европа има регистрирани щамове на грип при болни“, потвърди и главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и уточни, че в други години по това време е имало, макар и единични случаи.

Четири щама се очаква да ни налетят тази година - „Бризбейн 2018“, „Канзас“, „Виктория“ и „Пукет“. „Към „Бризбейн“ и „Виктория“ хората нямат много имунитет, тъй като са по-нови. Затова и от тях ще се разболяват повече хора“, обясни доц. Кунчев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Аз имам познат, който още август месец ей така заради "загриженият" си личен лекар изписал му някакъв си антибиотик за грип, се наложи, поради влошаване на състоянието му, да ходи на последващи прегледи и снимки на белия дроб, защото имаше усложение и там и съответно още се възстановява. Като четох статията за това се сетих...
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Как можахте толкова много простотии да напишете в един абзац?!!! Какво общо има антибиотик с влошено белодробно състояние?! НЯМА антибиотик за ГРИП!!!!!!!! Кога средностатистическият прост българин ще разбере, че антибиотиците не действат на вирусите, а само на бактериите!!! Правете разлика между вирус и бактерия! Средното ви образование много куца!
  : 7 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Господин много знаещ и разбиращ само от 6 реда написан текст, как можахте да заключите, че това са простотии. Само да Ви питам, когато човек не знае от какво е болен и отиде на лекар не трябва ли да слуша какво му казва лекаря, защото антибиотика е изписан точно от лекаря и той е преценил, че било грип, а не вирус. Моля не коментирайте по тема, за която имате само предположения, не и факти. И есес виж още ›› твено се хвърялте в обиди отново на база предположения. Аз съм си на ясно, че вирус не се лекува с антибиотик, моля изливайте злобата си някъде другаде, кой сте вие, че да заключавате кой какъв е - господин много знаещ. После се питайте защо няма разбиране между хората, когато слагате веднага етикети .... пфффф.
  : 1 !
Последно в Актуално