Все повече недоносени деца оцеляват

3839
Все повече недоносени деца оцеляват
Снимка: Thinkstock

С развитието на неонатологията в последните години все повече недоносени деца оцеляват. Това каза за Радио „Фокус” – Пловдив началникът на Неонатологичното отделение в Окръжна болница в Пловдив д-р Диана Аргирова. Според нея, обаче, недоносеността не е нещо, което свършва с изписването на бебетата, защото те имат нужда от много допълнителни изследвания и много активно проследяване в доста дълъг период от време след изписването. По думите на специалиста, в тази връзка родителите и близките на тези деца са неподготвени, а останалите хора в обществото тепърва научават за проблема, понеже не се говори масово за него.

"Основно нещо е че липсва пакет в доболничната помощ за проследяване на тези деца, липсват подобни специалисти, т.е. това не е поето от доболнична помощ. Така че в един момент тези деца заминават на всеобщо основание, както здравите, доносени новородени, и може би затова е такъв проблемът", коментира специалистът. Според нея, фактът, че все по-малки деца биват спасявани означава, че те по-нататък ще имат нужда от проследяване на зрение, на неврологично развитие, на кардиологичен статус, нужда от рехабилитация и много други.

17 ноември - Световен ден на недоносените деца

На 17 ноември ще бъде отбелязан Световният ден на недоносените деца с представяне на първия наръчник и онлайн платформа „Всичко з...

"Когато недоносеното оцелее в известен процент от тези деца има някакви усложнения, които са свързани с мозъчни кръвоизливи, с отклонения в сърцето, често правят анемия, така че това е нещото, за което обществото трябва да бъде информирано. Всичко това в крайна сметка трябва да бъде организирано и по някакъв начин заплатено от доболничната помощ. Тази организация тепърва предполагам, че ще се създаде", коментира още Аргирова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване